logoBlic
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/278405/Raskid-ugovora-o-kupovini-vakcina-sprecio-je-ministar

22.septembar, 2011.

SVETLANU VUKAJLOVIĆ ISPITIVALI VIŠE OD ČETIRI SATA

"Raskid ugovora o kupovini vakcina sprečio je ministar"S. Todorović/A. Ž. Adžić | 22. 09. 2011. - 02:02h | Foto: D. Stefanović     | Komentara: 163
BEOGRAD - Svetlana Vukajlović, bivša direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, koja je u ponedeljak uveče uhapšena zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj pri nabavci vakcina protiv svinjskog gripa, rekla je na saslušanju da je još početkom 2010. ukazala da je “interesovanje za vakcinaciju manje od očekivanog” i da bi trebalo razmotriti izmenu ili raskid ugovora sa dobavljačem.Tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević je pak smatrao da je “još rano za otkazivanje dela porudžbine”.
 O tim tvrdnjama svedoči i njena izjava Radio-televiziji Srbije data 9. januara 2010, kad je o istom problemu govorio i ministar Milosavljević.
 
- Imajući u vidu dosadašnji tok vakcinacije, očigledno je da Srbija neće potrošiti tri miliona vakcina protiv novog gripa, koliko je naručeno. Zavod je učinio sve da u što kraćem roku nabavi vakcine protiv novog gripa, a sada će učiniti sve da se zaštite sredstva osiguranika i poreskih obveznika. Pregovaraćemo sa dobavljačem vakcina, firmom “Novartis”, o isporuci manje količine. Svaki zaključeni ugovor može se i raskinuti pod određenim uslovima. Najbolje je ako se on raskida saglasnošću obe strane. Postoji mogućnost da se ugovor raskine i uz naknadu šete - kazala je u izjavi RTS-u Vukajlovićeva.
 
Odbrana: Ministarku  Snežanu Malović  za svedoka

Advokat Mihajlo Bakrač, branilac Svetlane Vukajlović, rekao je da je ona sve radila transparentno i da je Vlada bila upoznata sa svakim njenim potezom. Prema njegovim rečima, Vukajlovićeva je detaljno iznela odbranu.
- Predložiću kao svedoka i ministarku pravde Snežanu Malović. I Vericu Barać, ali u pozitivnom kontekstu - rekao je Bakrač i dodao da je Vukajlovićeva saslušavana u “nehumanom vremenu”, od 23.30 do četiri sata ujutro.
Ona je dodala da “Zavod očekuje inicijativu Vlade Srbije jer je i nabavka vakcina tekla u skladu sa zaključkom koji je ona donela”.
 
Nasuprot tome, resorni ministar je smatrao da je još rano za procenu o otkazivanju dela porudžbine.
 
- Ja sam rekao da je tri nedelje kratko za razmatranje. Drugo, ugovori su obligacioni odnosi, ozbiljne zemlje sklapaju ugovore, ljudi se vežu za dokument, papir, kada posle mesec dana budemo analizirali efekat vakcinacije, planiraćemo sledeće korake - odgovorio je na to Milosavljević.
 
Tri dana nakon toga, Vlada je na telefonskoj sednici donela odluku o prekidu snabdevanja vakcinom, dok je ugovor sa “Novartisom” raskinut tek 4. februara 2010. godine.
 
Vukajlovićeva se sada sumnjiči i da je bivšem ministru zdravlja davala netačne informacije u vezi sa nabavkom vakcina protiv novog gripa. Naime, Vukajlovićeva je posle donošenja zaključka Vlade Srbije od 12. januara 2010, kojom je RZZO naloženo da obustavi dalju nabavku vakcina, prihvatila isporuku još 395.000 doza cepiva i neosnovano odobrila plaćanje 340.853.400 dinara i za tu sumu je oštetila državni budžet.
 
Ona je, navodi se u prijavi, Milosavljeviću zapravo rekla da je isporučen deo vakcina koji zapravo nije bio isporučen, pa je Vlada na osnovu toga odobrila plaćanje. Bivša direktorka RZZO i posrednici u nabavci uhapšeni Vladimir Gravara (40), direktor “Jugohemija farmacije”, i Ljubomir Pavićević (56), vlasnik firme “Detap”, osumnjičeni su da su prilikom nabavke vakcina za svinjski grip oštetili budžet Srbije za 119.638.876 dinara.
 
U istrazi je do sada saslušano više od 40 osoba, ali za sada nema dokaza da je u malverzacijama učestvovao i tadašnji ministar Milosavljević.
 
Dragana Jovanović, član organizacije „Lekari protiv korupcije“ i bivši sekretar zdravstva Beograda, ocenjuje da su hapšenja zbog malverzacija prilikom nabavke vakcina početak razrešavanja korupcije u zdravstvu. Ona ukazuje na ulogu Ministarstva zdravlja u u nabavci vakcina.
 
- Ministarstvo je bilo u obavezi da shodno Zakonu o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti, “Torlaku” da nalog da odmah krene u nabavku vakcina bez posrednika - kaže Dragana Jovanović ocenujući i da su Ministarstvo zdravlja i RZZO još 8. decembra 2009. mogli da raskinu ugovor sa “Novartisom” jer do tog dana nije bila isporučena ugovorena doza vakcina.