<<Nazad

 

Svetlana Vukajlović, Vladimir Gravar i Ljubomir Pavićević danas pred istražnim sudijom Višeg suda u Beogradu

Moguća nova hapšenja zbog nabavke vakcina

U FOKUSU

AUTOR: K. ŽIVANOVIĆ

Beograd - Postoji mogućnost novih hapšenja u vezi s malverzacijama prilikom nabavke pandemijske vakcine protiv novog gripa, saznaje Danas od izvora bliskih istrazi. Kako je potvrđeno našem listu, to će pre svega zavisiti od iskaza bivše direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) Svetlane Vukajlović, direktora firme „Jugohemija -l-p

farmacija“ Vladimira Gravara i direktor firme „Detap“ Ljubomira Pavićevića. Oni će danas biti izvedeni pred istražnog sudiju Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, nakon saslušanja u policiji koje je u ponedeljak trajalo čitavu noć. 

Naš izvor navodi da je sve troje uhapšenih, zbog sumnje da su zloupotrebili položaj prilikom nabavke vakcina protiv novog gripa H1N1, na saslušanju iznelo odbranu u prisustvu branioca i zamenika tužioca za organizovani kriminal. Uhapšeni su osumnjičeni za malverzacije prilikom nabavke 857.000 doza vakcine za pandemijski grip krajem 2009, od švajcarske kompanije „Novartis“, po ceni od osam evra po komadu. Od nabavljene količine utrošeno je samo 154.000 cepiva, dok 600.000 jedinica čeka na uništenje jer je vakcini istekao rok. Nabavka vakcina nije išla direktno od proizvođača, već preko posrednika, kompanije „Jugohemija“. Međutim, sada se pored „Jugohemije“ pojavljuje i preduzeće „Detap“, koje je navodno bilo ključno prilikom uvoza vakcine i odgovorno za njeno puštanje u promet, dok je „Jugohemija“ bila samo posrednik.

Jelena Pavićević, ćerka Ljubomira Pavićevića, direktora preduzeća „Detap“, koji je preksinoć uhapšen, nije bila raspoložena za davanje izjava.

- Kada moj otac da iskaz istražnom sudiji, reći ću nešto više o celom slučaju - rekla je Pavićevićeva za Danas.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević saopšio je juče da se Svetlana Vukajlović sumnjiči da je u svojstvu direktora RZZO, zajedno sa osumnjičenim Gravarom i Pavićevićem, prilikom nabavke vakcina protiv gripa AH1N1, novembra 2009. iskoristila svoj službeni položaj i za najpovoljnijeg ponuđača izabrala kompaniju „Jugohemija farmacija“.

- Ova kompanija nije ispunjavala uslove da bude izabrana za najpovoljnijeg ponuđača, jer nije bila proizvođač niti ovlašćeni distributer vakcina „Novartis“, a nije joj bio upućen ni poziv za dostavljanje ponuda za isporuku potrebnih vakcina, tako da joj isporuka vakcina, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, nije mogla biti dodeljena - navodi se u saopštenju. Kako se dodaje, na taj način kompanijama „Jugohemija farmacija“ i „Detap“, kao posrednicima u nabavci vakcina, pribavljena je imovinska korist, i to za „Jugohemija farmaciju“ - 855.600 evra, a za „Detap“ u iznosu od oko 420.000 evra i oko 15.000.000 dinara, dok je budžet Srbije oštećen za iznos od oko 1.270.000 evra.

U vezi sa nepravilnostima prilikom raspisivanja tendera za nabavku vakcina, po kojem je država zbog navodno unapred nameštenog tendera oštećena, u pretkrivičnom postupku u avgustu saslušano je oko 40 ljudi. Između ostalih saslušani su i nekadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević, bivši predsednik Radne grupe za praćenje pandemije, epidemiolog Predrag Kon, kao i bivša direktorka RZZO Svetlana Vukajlović. U policiji su tada rekli da postoje osnove za podnošenje krivičnih prijava protiv najmanje sedmoro ljudi, kao i da će hapšenja uslediti tokom septembra.

Trebalo je i ranije

Predsednica NVO „Doktori protiv korupcije“ Dragana Jovanović kaže za Danas da je istraga u ovom slučaju odavno trebalo da bude završena, „jer je svima poznato šta se sve u zdravstvu događalo“.

- Ipak, hapšenje i pokretanje postupaka protiv onih koji mogu biti odgovorni za korupciju i malverzacije znak je da država ima volje da se suoči sa problemima u zdravstvu. Ovo je pomak napred i treba nastaviti u tom pravcu - ocenjuje Jovanovićeva.

Malović: Netačne informacije iz RZZO

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je juče da je Svetlana Vukajlović bivšem ministru zdravlja Tomici Milosavljeviću davala netačne informacije u vezi s nabavkom vakcina protiv novog gripa H1N1, kao i da će istraga utvrditi da li je on to znao.

Tomica Milosavljević: Nisam učestvovao u tenderskom postupku

- Kao ministar zdravlja isključivo sam radio u skladu sa zakonom, odlukama Vlade Srbije i preporukama Svetske zdravstvene organizacije, kao i većina mojih kolega u Evropi u tom trenutku. Osnovni cilj je bio zaštita stanovništva od pandemije. Niko nije znao kako će se situacija sa pandemijom dalje razvijati. Kada je reč o tehničkim stvarima, tenderu, nabavci vakcina, to nije radilo Ministarstvo zdravlja, već RZZO, opet na osnovu odluka Vlade - rekao je za Danas bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević, ističući da ni na koji način nije učestvovao u tenderskom postupku za nabavku vakcina. On je dodao da ima puno poverenje u pravosudne organe i da veruje da će oni utvrditi istinu.

 

 

 

<<Nazad