<<Nazad

 

 

naslovna.jpg

„POLITIKA” SAZNAJE: Prikupljeni dokazi o malverzacijama kod uvoza vakcina

Zbog „naduvanih” cena cepiva, budžet Srbije oštećen za više od šest miliona evra

Pretkrivični postupak koji zajedno vode Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) i Tužilaštvo za organizovani kriminal u vezi sa nabavkom vakcina protiv svinjskog gripa uskoro bi trebalo da bude okončan, saznaje „Politika”. Tako će javnost, konačno, saznati da li je krajem 2009. godine kada je vakcina nabavljana, bilo nezakonitosti i ko je za njih odgovoran.

– Građani Srbije moraju da dobiju odgovore na pitanje da li je u tom postupku bilo korupcije osoba zaduženih da obezbede vakcine neophodne za zaštitu naših građana. Biće utvrđeno i da li je bilo nekih drugih nezakonitosti ili propusta kako prilikom donošenja odluke o načinu nabavke vakcina, izbora najpovoljnijeg ponuđača, ali i da li se poštovao zakon prilikom realizacije zaključenog ugovora – navodi „Politikin” sagovornik blizak istrazi.

Kako saznajemo, policija i tužilaštvo poseduju materijalne dokaze o ovim malverzacijama, iskaze svedoka, kao i dokumentaciju koja je prikupljena iz svih nadležnih institucija.

Budući da je 600.000 vakcina za koje je, prema nezvaničnim informacijama, plaćeno oko 4,5 miliona evra, ostalo neupotrebljeno, te da im je istekao rok trajanja, sprovodi se istraga da li je šteta koja je nastala mogla da bude izbegnuta i ko je zbog toga kriv.

Istraga o malverzacijama prilikom nabavke vakcina samo je deo sveobuhvatne državne akcije protiv lekarsko-farmaceutske mafije. Ova akcija, kako nezvanično saznajemo, za sada ide u tri pravca – prva je „Kraba”, u kojoj su pohapšeni bivši rukovodioci Instituta za onkologiju, druga je istraga o vakcinama i treća – istraga u „Galenici” i u još tri velike farmaceutske kuće koje posluju sa ovim državnim gigantom. Sve tri akcije spadaju u domen organizovanog kriminala i visokokoruptivnih radnji čiji su nosioci, kako se sumnja, visoki državni činovnici.

Kako nezvanično saznajemo, u izveštaju koji je SBPOK dostavio Tužilaštvu za organizovani kriminal, do detalja su opisane malverzacije koje su dovele do toga da zbog „naduvanih” cena pomenutih vakcina, budžet Srbije bude oštećen za više od šest miliona evra. Prema istim informacijama, iako se isprva spekulisalo da će istraga u vezi sa spornom nabavkom biti usmerena na otkrivanje odgovornih zbog isteka roka trajanja vakcina i zašto je nabavljeno mnogo više vakcina nego što je trebalo, pažnja je sada usmerena na izbor proizvođača.

M. Derikonjić

----------------------------------------------

Dr Dragana Jovanović: Bez potrebe je naručeno tri puta više doza

„Mnogi postupci u vezi sa nabavkom vakcina protiv novog gripa nisu bili u redu, pa je na pravosuđu da te procedure ispita na pravi način”, kaže dr Dragana Jovanović, iz Udruženja „Doktori protiv korupcije”. Ona smatra da su prilikom nabavke spornih cepiva cene doza bile „naduvane” i da je bez potrebe tri puta više vakcina bilo naručeno.

– Jasno je da je posle isporučivanja prvih doza ugovor trebalo odmah prekinuti. Nije bilo pandemije u onoj meri kako se predstavljalo i nije trebalo dati novac na kupovinu tolikog broja cepiva. Država je mogla dosta novca da uštedi – istakla je dr Jovanović.

Naša sagovornica smatra da smo dobili najgoru vakcinu i da su one stigle najkasnije u odnosu na druge zemlje, kao i da se nepravedno vodila hajka na one ljude koji su odbijali da je prime ili pričali protiv ovog vakcinisanja.

– Postojale su pretnje da će umirati oni koji ne dobiju cepivo, kao i da ko neće da se vakciniše mora da se potpiše, što nije u redu. Po Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti, Ministarstvo zdravlja može bez tendera po hitnom postupku da poveri Institutu za imunologiju i virusologiju „Torlak” da bez posrednika nabavi vakcinu. Ovako je ispalo da je preko posrednika sproveden tender sa proceduralnim nezakonitostima. Istovremeno je kršen i Zakon o javnim nabavkama – rekla je dr Jovanović.

Prim. dr Predrag Kon, koji je bio predsednik Radne grupe za praćenje pandemije gripa, juče nije hteo da komentariše slučaj nabavke vakcina protiv gripa navodeći da to ne može zbog toga što je u toku istraga.

Srbija je od kompanije „Novartis” kupila 857.000 doza vakcine po ceni od 799 dinara, čiji je rok važenja istekao početkom novembra 2010. godine. Firmu „Novartis” je zastupala „Jugohemija” koja je, kako je saopšteno pri otvaranju tendera, jedina priložila kompletnu dokumentaciju, a koja je ponudila vakcinu po ceni od osam evra.

Podsećamo da država treba da izdvoji dodatni novac za uništavanje preostalih doza vakcina, koje nisu iskorišćene, a stoje uskladištene u Institutu „Torlak”. Srbija nema spalionicu za ovu vrstu otpada, pa će vakcine morati da se izvezu i unište po ceni od četiri do šest evra po kilogramu, a ostalo je oko jedne tone cepiva protiv gripa kojima je prošao rok trajanja.

D. D. K.

objavljeno: 05.08.2011.


Back

 

<<Nazad