logo_alo

<<Nazad

http://www.alo.rs/vesti/38044/Ministar_Tako_to_rade_u_EU

Sramni Zakon pravdaju stranim standardima

Ministar: Tako to rade u EU!

Subota - 30.07.2011
Ministar zdravlja Zoran Stanković tvrdi da je njegovo ministarstvo predlaganjem zakona koji radnicima ukida odštete za povrede na putu od i do radnog mesta uskladilo zakonska akta sa svetskim standardima!?

- Prihvatili smo definiciju povreda na radu po standardima Svetske zdravstvene organizacije. To podrazumeva da je poslodavac kriv samo za povrede koje se dešavaju na prostoru u kojem se radi i za koji je odgovoran, a to nije put od kuće do posla. Jednostavno smo uskladili zakon sa svim onim zemljama i organizacijama kojima težimo i nemamo mogućnost da stalno budemo izuzetak - izjavio je ministar Stanković za „Alo!“ povodom izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim su zaposleni u Srbiji izgubili pravo na punu zaradu i odštetu od poslodavca u slučaju da se povrede na putu do i sa posla.
Međutim, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ocenjuje da je to čisto iživljavanje Vlade Srbije nad građanima i radnicima i tvrdi da vlada nije obavestila socijalne partnere o nameri da suzi prava radnika.
- Vlada to nije predočila Socijalno-ekonomskom savetu, čime je nastavila politiku iživljavanja nad radnicima i ignorisanja svih sporazuma i dogovora sa socijalnim partnerima koje je lično potpisao premijer Mirko Cvetković - kaže Orbović.

On ističe da su povrede radnika u ovakvim situacijama vrlo retke, tako da sa ovim izmenama zakona ni zdravstveni fond neće imati naročite uštede.
- Nema opravdanja za ukidanje prava i sigurnosti radnika i Sindikat će na prvoj narednoj sednici Socijalnog saveta insistirati da se to ne radi - rekao je Orbović konstatujući da je svrsishodnije da „vlada puni budžet fonda rigoroznijom kontrolom naplate doprinosa, a ne uskraćivanjem prava radnika“.
I dr Draško Karađinović, koordinator Udruženja „Doktori protiv korupcije“, smatra da je ukidanje radničkih prava u domenu zdravstvene zaštite zarad usklađivanja sa svetskim standardima besmislica koju „ministar koristi jer nema drugog opravdanja“.
- To su providna, jednokratna opravdanja za to što su birokratskom arbitrarnom samovoljom građani stavljeni pred svršen čin. Jednostavno, ministar ne zna kako drugačije da objasni zašto su dva sistemska zakona, koja si tiču zdravlja šest miliona osiguranika, doneta preko noći bez javne rasprave. Verujem da bi predstavnici osiguranika i radnika o toj temi imali mnogo toga da kažu - zaključio je Karađinović.

PIO ne priznaje izmene

U Ministarstvu rada i socijalne politike kažu da je izmenom definicije povrede na radu Zakon o zdravstvenom osiguranju doveden u koliziju sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji pod povredama na radu i dalje podrazumeva i povrede nastale na putu do i sa posla.
- Napominjem da Ministarstvo zdravlja nama nije dostavilo izmene zakona koje su predložili pa zato ne možemo ni da ih komentarišemo. Međutim, pri ostvarivanju prava iz domena PIO držaćemo se definicije tog zakona, ali moguće je da će zbog sukoba dva propisa osiguranici imati probleme u ostvarivanju svojih zakonskih prava - izjavila je za „Alo!“ Vera Božić-Trefalt, direktor Uprave za bezbednost i zdravlje na radu.


S. Đorđević - B. Nenković

<<Nazad