<<Nazad

 

 

naslovna.jpg

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Strogim-protokolima-protiv-korupcije-u-zdravstvu.lt.html

Strogim protokolima protiv korupcije u zdravstvu

Članovi Odbora za zdravlje Skupštine Srbije opet insistirali na ukidanju dopunskog rada kao izvora korupcije

„Teške optužbe o korupciji u zdravstvu moraju se konačno razrešiti i građanima treba jasno reći da li postoje ili ne. Borba protiv korupcije ne može se simulirati pričama na okruglim stolovima, a da stvari ostaju nepromenjene”, poručio je juče na sednici Odbora za zdravlje i porodicu, dr Paja Momčilov, predsednik ovog odbora.

Ministar zdravlja, dr Zoran Stanković, koji je prisustvovao ovoj sednici sa svojim pomoćnicama, rekao je da je korupcija veoma izražen problem u zdravstvu.

– Svu dokumentaciju o aferama smo dostavili nadležnim organima, odnosno SBPOK-u (Služba za borbu protiv organizovanog kriminala) i ne utičemo na rad policije. Nikoga ne štitimo. Međutim, dok traju istrage, rečeno nam je da ne dajemo izjave – odgovorio je dr Stanković, koji je ostao pri svojoj izjavi da on lično nije imao susret sa inspektorima ove službe oko čega je posle prošle sednice došlo do protivrečnih izjava u medijima.

Članovi udruženja „Doktori protiv korupcije” zamerili su ministru zdravlja što ništa ne preduzima povodom predmeta koje su mu poslali sa kompletnom dokumentacijom o zloupotrebama u zdravstvu. Pobrojali su samo neke od afera: nabavka vakcina za novi grip, donacije utrošene za rekonstrukciju kliničko-bolničkih centara, nabavka 30 vozila za Hitnu pomoć koja su plaćena avansno, a nikada nisu stigla… Oni su podsetili da su dokumentaciju o tome slali i ministarki pravde Snežani Malović, kao i direktorki Agencije za korupciju Zorani Marković.

Ministar Stanković je odgovorio da je sve što su članovi udruženja „Doktori protiv korupcije” dostavili predato SBPOK-u.

Zorana Marković se usprotivila prozivanju Agencije za borbu protiv korupcije u slučajevima kada za to ne postoje bilo kakvi argumenti.

– Agencija ne može da rešava slučajeve i istrage, ne može da zameni sud, policiju ili ministarstvo. Agencija istražuje pojavne oblike korupcije i formirana je kao preventivna institucija koja dugoročno treba da uspostavi mehanizme borbe protiv korupcije. Sve slučajeve koje su prijavili „Doktori protiv korupcije” prosledili smo policiji i tu nema mesta za Agenciju – objasnila je Markovićeva.

Da su jasna pravila o dopunskom radu hitno potrebna, podsetio je i dr Predrag Mijatović, član Odbora za zdravlje i porodicu, koji je ministra zdravlja podsetio da je na prošloj sednici rekao da će dopunski rad najverovatnije biti ukinut, ali da je to odmah negirano.

– Dopunskim radom dali smo mogućnost nesavesnim lekarima da nesavesno rade. To je apsolutni izvor korupcije. Ako nemate mehanizme da sprečite korupciju, u državi sa ovim mentalitetom i ekonomskim prilikama, on mora da bude zabranjen. Sada je najnormalnije da jedan lekar sa odeljenja, na ime penzionisanog doktora otvori ordinaciju, u kojoj onda rade svi lekari sa odeljenja – naveo je primer dr Mijatović, inače lekar iz Vršca.

Ministar zdravlja odgovorio je da „on ne može sam da ukine zakon o dopunskom radu”.

– Mogu da pokrenem inicijativu za njegovu izmenu ili ukidanje. Ali, svi kliničko-bolnički centri u Beogradu su posle prošle sednice odmah poručili da ukidanje dopunskog rada nije dobro. Moj tim ne može da uradi radikalne reforme i rezove u zdravstvu, jer smo u predizbornoj godini. To čeka novu vladu i novo ministarstvo – odgovorio je dr Stanković.

O. Popović

------------------------------------------------

Stanković: Nisam postavio Milosavljevića za direktora

Članovi Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije pitali su zašto je dr Stanković postavio bivšeg ministra zdravlja dr Tomicu Milosavljevića za direktora Klinike za gastroenterologiju i zašto nije raspisan konkurs za tu funkciju? „Nisam postavio bivšeg ministra zdravlja dr Milosavljevića za direktora. To je nadležnost direktora Kliničkog centra Srbije, i sam dr Milosavljević je rekao da su se oni dogovorili o takvoj odluci. Koliko je meni poznato, konkursi za direktore u Kliničkom centru se ne raspisuju, već ih postavlja direktor Kliničkog centra, a njega Vlada Srbije”, odgovorio je dr Stanković.

objavljeno: 20.07.2011.

Back

 

<<Nazad