<<Nazad

http://www.danas.rs/danasrs/iz_sata_u_sat/ministar_zdravlja_priznao_da_ne_moze_da_se_izbori_sa_korupcijom_.83.html?news_id=36197

Sreda, 20. jul 2011

Ministar zdravlja priznao da ne može da se izbori sa korupcijom

Autor: Beta

Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je danas da je korupcija u zdravstvu veoma izražena, ali da ministarstvo nema kapaciteta da se samo izbori sa svim problemima već da je neophodna saradnja svih državnih organa.

Stanković je na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu rekao da je ministarstvu neophodna pomoć pravosudnih organa, policije, Agencije za borbu protiv korupcije i civilnog sektora kako bi korupcija bila smanjena na najniži nivo.

On je naveo da je od pravosudnih organa zatražio da dostave spisak svih procesa koji imaju veze sa slučajevima zloupotreba u zdravstvu.

Stanković je kazao da je Ministarstvo zdravlja dostavilo nadležnim organima sve dokumente u vezi sa nabavkom vakcina protiv novog gripa i dodao da "više ne mogu insisitrati na procesuiranju tog slučaja".

Ministar zdravlja je, povodom rekonstrukcije kliničkih centara u Srbiji, rekao da se, od ukupno 150 miliona evra koliko je obezbeđeno, 145 miliona još nalazi u Evropskoj investicionoj banci u Luksemburgu i da ta sredstva za sada ne mogu biti podignuta.

On je kazao i da je u Zdravstveni centar Kraljevo upućena zdravstvena inspekcija koja će ispitati probleme u vezi sa rekonstrukcijom tog centra, kao i da se ispituju i drugi slučajevi zloupotreba i propusta, poput prestanka rada skenera u KBC "Bežanijska kosa".

Odgovarajući na kritike predstavnika udruženja "Doktori protiv korupcije", Stanković je rekao da nije postavio bivšeg ministra zdravlja Tomicu Milosavljevića na mesto direktora Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju KCS već da je to, kako je rekao, nadležnost Uprave Kliničkog centra Srbije.

"Prema mojim saznanjima, nema potrebe za raspisivanjem konkrursa za direktore klinika već je to u nadležnosti Uprave Kliničkog centra",  kazao je Stanković.

Ministar je rekao i da bi trebalo sazvati javnu raspravu u vezi sa predlogom da se dopunski rad lekara ukine i naveo da on to ne može da uradi sam.

On je dodao i da ministarstvo na čijem je čelu ne može da pravi radikalne reforme u zdravstvu, jer je pri kraju mandata.

 

 

<<Nazad