logoBlic
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/266887/Ministar-zdravlja-priznao-da-je-korupcija-izrazena

Ministar zdravlja priznao da je korupcija izražena

Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je danas da je korupcija u zdravstvu veoma izražena, ali da ministarstvo nema kapaciteta da se samo izbori sa svim problemima već da je neophodna saradnja svih državnih organa.

 Stanković je na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu rekao da je ministarstvu neophodna pomoć pravosudnih organa, policije, Agencije za borbu protiv korupcije i civilnog sektora kako bi korupcija bila smanjena na najniži nivo.

Stanković je kazao da je Ministarstvo zdravlja dostavilo nadležnim organima sve dokumente u vezi sa nabavkom vakcina protiv novog gripa i dodao da "više ne mogu insisitrati na procesuiranju tog slučaja".

Ministar zdravlja je, povodom rekonstrukcije kliničkih centara u Srbiji, rekao da se, od ukupno 150 miliona evra koliko je obezbeđeno, 145 miliona još nalazi u Evropskoj investicionoj banci u Luksemburgu i da ta sredstva za sada ne mogu biti podignuta.

On je kazao i da je u Zdravstveni centar Kraljevo upućena zdravstvena inspekcija koja će ispitati probleme u vezi sa rekonstrukcijom tog centra, kao i da se ispituju i drugi slučajevi zloupotreba i propusta, poput prestanka rada skenera u KBC "Bežanijska kosa".

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković rekla je da je Agencija prosledila nadležnim organima sve prijave u kojima postoji sumnja na korupciju, podsećajuci da je Agencija telo koje je zaduženo za preventivu a ne rešavanje slučaja korupcije.

Ona je navela da bi trebalo stvoriti jasne zakonske i proceduralne okvire kako bi korupcija bila svedena na najniži nivo i dodala da se to može postići samo saradnjom svih državnih organa.

Marković je navela da Agencija radi na izmenama Strategije za borbu protiv korupcije iz 2005. i da će te izmene obuhvatiti zdravstvo i prosvetu, što do sada nije bio slučaj.

Predstavnici Udruženja "Doktori protiv korupcije" ukazali su na brojne, kako su naveli, afere u zdravstvu, među kojima su pomenuli trgovinu listama čekanja u Institutu za onkologiju u Vojvodini, zloupotrebe sredstava namenjenih za rekonstrukciju kliničkih centara, kao i aferu u vezi sa tenderom za nabavku vakcina protv novog gripa.

Oni su kritikovali i to što su izmene zakona o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju bez javne rasprave i po hitnom postupku na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije koja bi trebalo da počne u sredu.

Pomoćnica ministra zdravlja Zorica Pavlović rekla je da izmene zakona samo "dograđuju sistemska rešenja u zakonima" i da zato ne postoji obaveza ministarstva da ih stavi na javnu raspravu.

Pavlović je takođe, odgovarajući na kritike, kazala da Srbija nema obavezu da donese zakon o zaštiti prava pacijanata, navodeći da su njihova prava zaštićena odredbama u drugim zakonima iz oblasti zdravstva.