<<NazadLogo_RTS.jpg
 
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/%D0%94%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE/927314/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%
D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%9B.html

уторак, 19. јул 2011, 17:54 -> 20:54

Станковић тражи помоћ

Министарство здравља нема капацитете да се само бори против корупције у здравству, без помоћи полиције, тужилаштва и других правосудних органа, каже министар Зоран Станковић.

Проблем корупције у здравству веома је изражен и Министарство здравља нема капацитете да се само бори против таквих проблема, већ му је неопходна помоћ других надлежних органа, изјавио је министар здравља Зоран Станковић.


Доктори против корупције

Представници Удружења "Доктори против корупције" указали су на низ злоупотреба у здравственом систему.

Подсетили су на "трговину листама чекања" у Институту за онкологију и радиологију у Сремској Каменици, случај докторке Бокоров која је указала на злоупотребе у тој установи, злоупотребе средстава намењених за реконструкцију клиничких центара, тендера приликом набавке вакцина против новог грипа...

"Упорно се скрива Извештај Европске комисије који садржи анализу како је трошен новац европких донација и кредита. Ту смо нашли потврду за обмане у спровођењу пројеката које је финансирала Европска комисија", рекла је Драгана Јовановић из тог удружења.


Станковић је на седници скупштинског Одбора за здравље и породицу рекао да је Министарству неопходна помоћ тужилаштва, правосуђа, полиције и других органа надлежних за то, као и да је од правосудних органа затражио да начине и доставе списак процеса који се воде у вези са случајевима злоупотреба у здравству.

Министар је указао да је у случајевима набавке вакцина против новог грипа сва документација достављена надлежним органима и да Министарство здравља не жели да утиче на органе правосуђа.

Станковић је подсетио и да су представници УБПОК-а били у Министарству 2009, 2010, као и 2011. године, када је он већ био именован за министра здравља, али да тада није био обавештен о саслушању појединих представника Министарства.

Говорећи о другим случајевима у којима постоје сумње на злоупотребе, Станковић је казао да је послата инспекција Министарства здравља у Здравствени центар у Краљеву поводом реконструкције, као и да се испитују и други проблеми попут оног у КБЦ "Бежанијска коса" где, како је рекао, скенер није радио месецима.

Говорећи о средствима за реконструкцију клиничких центара, министар здравља је рекао да се од укупне своте од 150 милиона евра 145 милиона налази у Европској инвестиционој банци (ЕИБ) у Луксембургу и да та средства нису подигнута.

"Дајте ми времена до септембра да довршимо резултате које смо постигли", рекао је Станковић.

Министар се осврнуо и на критике представника Удружења "Доктори против корупције" који су навели да је недопустиво што је бивши министар здравља Томица Милосављевић сада "награђен" тиме што је постављен на место директора Клинике за гастроентерологију и хепатологију КЦС.

Станковић је рекао да није учестовао у тој одлуци и да, према његовим сазнањима, за то не мора да буде расписан конкурс, јер директоре клиника поставља управа Клиничког центра.

Директорка Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић указала је да не постоји земља која није изложена проблемима корупције, али да постоје земље које су корупцију свеле на ниво инцидента.

Марковићева је рекла да Агенција не може да води истрагу у случајевима сумње на корупцију, већ истражује појавне облике и да су сви случајеви који су пријављени Агенцији прослеђени надлежним државним органима.

Она је казала да је неопходно да се начини законски и процедурални оквир како би се корупција смањила на најмању могућу меру.

Такође, рекла је да ће у Нацрт стратегије за борбу против корупције бити увршћена борба против корупције у здравству и просвети.

Видео изјаве: Драгана Јовановић, Зорана Марковић, Зоран Станковић


<<Nazad