<<Nazad

 logo_ALO

http://www.alo.rs/vesti/39980/Vinke_Nema_EU_dok_se_ne_resite_korupcije

Vinke: Nema EU dok se ne rešite korupcije!

Petak - 01.07.2011
Srbija je jedinstvena zemlja u Evropi u kojoj je korupcija u zdravstvu institucionalizovana pre svega u segmentu gde su neformalni oblici plaćanja zdravstvenih usluga legalizovani kao pružanje vanstandardnih usluga.

Dok ne reši problem korupcije, Srbija ne može postati članica Evropske unije, izjavio je juče Pol Vinke, predsednik Evropske mreže za borbu protiv prevare i korupcije u zdravstvu.
- EU neće dozvoliti zemljama kandidatima da postanu članice a da ne počiste za sobom - rekao je Vinke na okruglom stolu Udruženja „Doktori protiv korupcije“. Upozorivši da će Evropska komisija uskoro početi evaluaciju rezultata u borbi protiv korupcije u svim evropskim zemljama, uključujući i Srbiju, Vinke je pozvao srpsku vladu da „pređe sa reči na dela“ i učini sve što može da suzbije ovaj problem.
- Sve zemlje Evrope suočavaju se sa prevarama i korupcijom u zdravstvu, ali je priroda ovih problema u Srbiji specifična i jedinstvena po tome što je korupcija inkorporirana u zastareli monolitni zdravstveni sistem Srbije. U njemu svaka instanca pokriva i štiti drugu i svi poriču informacije o zloupotrebama. Zbog toga je neophodno promeniti ceo sistem i učiniti ga efikasnim i nekoruptivnim - zaključio je Vinke.

Koordinator udruženja „Doktori protiv korupcije“ Draško Karađinović naveo je da evropsko zdravstvo godišnje gubi oko 5,6 odsto budžeta kroz prevare i korupciju, dok je taj procenat u Srbiji oko 20 odsto.
- Ključni razlog korupcije je to što je Republički zavod za zdravstveno osiguranje potpuno isključio privatni sektor iz finansiranja. Pri tom je zakonski legalizovana korupcija u Srbiji „lažnim“ vanstandardnim uslugama i listama čekanja, pa građani plaćaju usluge koje su već plaćene zdravstvenim osiguranjem - rekao je Karađinović, uz ocenu da se zdravstveni sistem Srbije nalazi između partokratije i kleptokratije i da je epicentar korupcije u Ministarstvu zdravlja.

S. Đ.

 

<<Nazad