<<Nazad

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/bez_metle_nema_clanstva_u_eu.55.html?news_id=218579

01/07/2011  Beograd

Okrugli sto Korupcija u zdravstvu i proces evrointegracije Srbije

Bez „metle“ nema članstva u EU?

Autor: J. Tomašević

Beograd - Evropska unija želi da iskoreni korupciju u zemljama članicama i nikad neće dozvoliti da neka zemlja postane članica EU ako „ne počisti“ za sobom. Savetovao bih Vladi Srbije da upravo to uradi. To će od 2013. biti nametnuto svima, a ni Srbija to neće moći da izbegne - rekao je juče Pol Vinke, predsednik „Evropske mreže za borbu protiv prevare i korupcije u zdravstvu“ (EHFCM).

On je na okruglom stolu Korupcija u zdravstvu i proces evrointegracije Srbije u organizaciji udruženja Doktori protiv korupcije, ukazao da je potrebno da zdravstveni sistem bude transparentan, da se prati kretanje novca, ali i uspostavi odgovornost, kako bi odgovorni, ne samo bili optuženi, nego i sankcionisani.

- Ovde sam da bih pružio podršku Doktorima protiv korupcije u naporima da razotkriju sistemsku prevaru i korupciju u srpskom zdravstvu koji vode ka nestanku i devijaciji fondova EU i Svetske banke - rekao je Vinke.

Prema njegovim rečima, priroda i način manifestovanja problema korupcije i prevara širom Evrope je slična, bez obzira na razlike u sistemu, a način na koji je organizovana korupcija je različit. Govoreći o korupciju u Srbiji on je ocenio kao apsurdno da je tokom proteklih pet do 10 godina povećana količina novca koja je ušla u zdravstveni sistem, ali se istovremeno povećalo „plaćanje iz džepa“.

Draško Karađinović, koordinator Doktora protiv korupcije, ukazao je da je Vlada Srbije u Upitniku Evropske komisije konstatovala da je „sektor zdravstva najkorumpiraniji“. On tvrdi da Srbija ima i legalizovanu korupciju - jer državne ustanove naplaćuju vanstandardne usluge prema odluci UO i 360 različitih cenovnika, izdaju u zakup višak kapaciteta, omogućeno je preskakanje liste čekanja za novac.

- Procenjuje se da u Srbiji više od 500 miliona evra iznose gubici zbog korupcije i prevare u zdravstvu - naveo je Karađinović. On je dodao da se kroz „poslovanje zdravstvenih kuća sa privilegovanim preduzećima finansiraju stranke“, a kao centar korupcije označio je Ministarstvo zdravlja. Karađinović je ukazao na novi problem - simulaciju borbe protiv korupcije, poredeći to sa piromanom koji gasi požar.

Okruglom stolu u Udruženju novinara Srbije nisu prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja i Agencije za borbu protiv korupcije, koji su pozvani.

Jovanović: Korupcija u javnim nabavkama

Dragana Jovanović, predsednica Doktora protiv korupcije i bivša gradska sekretarka za zdravstvo, govorila je o projektima vrednim na desetine miliona evra pomoći EU, čiji su rezultati izostali, jer je „novac dat za jedno, potrošen za drugo“. Jovanovićeva je ukazala je na korupciju u javnim nabavkama, koja je „sistemski omogućena“, ali i upozorila da će građani Srbije otplaćivati te kredite. Ona se založila da se krene u rešavanje afera u zdravstvu, jer se ovako kriminalizuje cela profesija.

 

 

<<Nazad