logoBlic
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/263152/Vinke-Za-clanstvo-u-EU-neophodno-resiti-problem-korupcije

Vinke: Za članstvo u EU neophodno rešiti problem korupcije

| 30. 06. 2011. - 14:35h | Komentara: 6

BEOGRAD - Predsednik Evropske mreže za borbu protiv prevare i korupcije u zdravstvu Pol Vinke izjavio je danas da Srbija ne može postati članica Evropske unije (EU) dok ne reši problem korupcije u zdravstvu.

 "EU neće dozvoliti zemljama kandidatima da postanu članice bez da 'počiste za sobom'", rekao je Vinke na okruglom stolu Udruženja "Doktori protiv korupcije" u Beogradu i pozvao Vladu Srbije da učini sve što može da iskoreni korupciju u sistemu zdravstva.

Kako je naveo, opšta priroda prevare i korupcije u zdravstvu je veoma slična svuda u Evropi ali je specifičnost Srbije da je korupcija u nekim segmentima institucionalizovana što, kako je ocenio, stvara teškoće za efikasnu borbu protiv te pojave.

On je kao zabrinjavajuće naveo neformalne obllke plaćanja zdravstvenih usluga u Srbiji. "Zabrinjavajuće je to što su ti neformalni oblici institucionalizovani kao vanstandardni oblici pružanja zdravstvenih usluga", ocenio je Vinke dodajući da je to katastrofalno za budžet porodica pacijenata.

Član Udruženja "Doktori protiv korupcije" Draško Karađinović naveo je kao ključni razlog korupcije u zdravstvu to što je Republički zavod za zdravstveno osiguranje potpuno iskljucio privatni sektor iz finansiranja.

Kako je naveo, zakonski je legalizovana korupcija u Srbiji "lažnim" vanstandardnim uslugama i listama čekanja, pa, dodao je on, građani plaćaju usluge koje su već plaćene zdravstvenim osiguranjem. "Vlada Srbije je u upitniku Evropske komisije konstatovala da je zdravstvo najkorumpiraniji sektor", rekao je on navodeći da vlada
Srbije obmanjuje EU "simuliranjem" borbe protiv korupcije u zdravstvu.

Karađinović je ocenio da se zdravstveni sistem Srbije nalazi između partokratije i kleptokratije i da je epicentar korupcije u Ministarstvu zdravlja.

Udruženje "Doktori bez granica" na čijem je čelu Dragana Jovanović zatražilo je rešavanje afera oko lista čekanja, vakcina protiv gripa, rekonstrukcija kliničkih centara, depolitizaciju i sistemske promene u oblasti zdravstvenog sistema.