<<Nazad


logoBlic
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/263142/Zdravstvo-najkorumpiraniji-sektor-u-Srbiji

Korupcija i evrointegracija

Zdravstvo najkorumpiraniji sektor u Srbiji

S.V. | 30. 06. 2011. - 13:58h | Foto: Shutterstock | Komentara: 50

BEOGRAD - Sektor zdravstva je najkorumpiraniji sektor u Srbiji, zvanični je odgovor Vlade Srbije na upitnik Evropske unije. Epicentar korupcije je, kako kaže dr Draško Karađinović, koordinator NGO "Doktori protiv korupcije", u samom Ministarstvu zdravlja.

 "Novina je simulacija borbe protiv korupcije u zdravstvu jer se u javnosti sve češće organizuju okrugli stolovi na tu temu, a sve je pokušaj obmanjivanja EU", rekao je Karađinović na današnjoj konferenciji za novinare pod nazivom “Korupcija u zdravstvu i proces evrointegracije Srbije.
 

Prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije Srbija je po korumpiranosti četvrta u svetu i iza je Tadžikistana, Moldavije i Maroka. 

Pol Vinke, predsednik "Evropske mreže za borbu protiv prevare i korupcije u zdravstvu", ukazao je na situaciju u Srbiji u kojoj mnogo pacijenata umire jer ne dobija potrebnu pomoć. Tome doprinosi nedostatak transparentnosti i moćni lobiji.
 

"Teško je detektovati gde novac ide i ko finansira sistem. Katastrofalan problem u Srbiji ali i u drugim zemljama predstavljaju neformalna plaćanja lekarima. Specifično za Srbiju je to što je deo tih neformalnih plaćanja postao formalizovan", rekao je Vinke.
 

On je dodao da zbog takvih plaćanja u Srbiji “pati” oko 2,5 miliona ljudi.

 

<<Nazad