BIVŠI ministar zdravlja Tomica Milosavljević imao je zakonsko pravo da direktno pregovara sa proizvođačima vakcine protiv svinjskog gripa, i nije morao da angažuje posrednike. Mogao je da Institutu "Torlak", koji je ovlašćen za uvoz, naloži da bez profita i mita obavi posao. Jedina uloga posrednika bila je da uzme pare.

Ovo je samo deo optužbi udruženja "Doktori protiv korupcije" protiv odgovornih u aferi sa nabavkom cepiva protiv virusa H1N1.

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala detaljno je pročešljala čitav ovaj slučaj, a sav materijal dostavljen je Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal. Nezvanično, državni budžet, prilikom nabavke vakcina krajem 2009. godine, oštećen je za 1,6 miliona evra.

Kroz lupu inspektora SBPOK detaljno su ispitani poslovi kada je reč o izboru proizvođača vakcine, da li je nabavljena veća količina cepiva od potrebne i ko je kriv što je 600.000 komada propalo, jer im je istekao rok trajanja.

Srbija je u to vreme od farmaceutske kuće "Novartis" kupila 857.000 doza vakcine protiv novog gripa, po ceni od 799 dinara za komad. Ovu farmaceutsku kuću tada je zastupala "Jugohemija", za koju su tada rekli da je jedina koja je priložila kompletnu dokumentaciju.

U ovom udruženju, međutim, tvrde da ni "Novartis" nije podneo kompletnu tendersku dokumentaciju, pa je morao da bude diskvalifikovan.

- Na tenderu su skriveni ključni dokumenti iz kojih se vidi da je reč o kineskoj vakcini, koja je samo prepakovana u "Novartisovoj" fabrici u Italiji, pa prebacivana u Zagreb - priča prof. dr Dragana Jovanović, predsednik Udruženja. - Institut "Torlak" je podneo prijavu na tender nudeći kinesku vakcinu istog kvaliteta, ali neuporedivo niže cene. Zdravstvene vlasti su pred televizijskim kamerama diskvalifikovale samo "Torlak" iako je i "Novartis" imao krnju dokumentaciju.


HOMEN: POSAO ZA SPECIJALNOG TUŽIOCA JEDINO je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal nadležno da utvrdi da li je bilo krivične odgovornosti ili ne, i da javnost obavesti o rezultatima istrage - izričit je Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde. - Oni će utvrditi da li ima osnova za pokretanje krivičnog postupka.

Kako su tada rekli, nije bio dostavljen dokaz da je "Torlak" ovlašćeni zastupnik, potvrda da je vakcina registrovana u Evropskoj agenciji za lekove, kao ni garancija o ispunjavanju rokova isporuke.

Srbija je prvobitno naručila tri miliona doza vakcina protiv svinjskog gripa. Nabavka ugovorene količine, međutim, zaustavljena je 8. januara 2010. godine, na intervenciju tadašnje direktorke RZZO Svetlane Vukajlović.

- U vreme nabavke znalo se da nije potrebno toliko vakcina, pa se postavlja pitanje zašto je naručena dvostruko veća količina od one koju su preporučivali stručnjaci - ističe prof. dr Jovanović. - "Novartis" je do 8. decembra 2009. godine isporučio samo trećinu od pola miliona doza vakcina, na šta je bio obavezan, pa je to bila idealna prilika za raskid ugovora na njihovu štetu, jer je bilo jasno da ni već isporučene količine neće biti iskorišćene. Jedino razumno objašnjenje za taj propust je interes "ugrađivača" i onih koji su to omogućili.

Početkom novembra prošle godine istekao je i rok trajanja vakcina. Smeštene su na "Torlaku" i tretiraju se kao farmaceutski otpad.


MOMČILOV: TRAŽE ŽRTVU

NE verujem da će glavni akteri čitave afere biti uhapšeni - kategoričan je dr Paja Momčilov, predsednik Odbora Skupštine Srbije za zdravlje i porodicu. - Veliki je pritisak Evrope da se procesuira korupcija, ali čini mi se da će se sve završiti pronalaženjem žrtvenog jarca. Tender je bio skandalozan, ministar zdravlja je nekoliko dana ranije rekao da je stupio u direktne kontakte sa proizvođačima, a onda su se iznenada pojavili posrednici. Ono što je posebno intrigantno jeste da je cena vakcine uvećana i da nas je koštala više nego Hrvatsku.