<<Nazad

Sreda, 22. jun 2011.
http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/doktori_protiv_korupcije_prozivaju_bivseg_ministra.55.html?news_id=217898

Nabavka vakcina protiv gripa i dalje izaziva burne reakcije javnosti

Doktori protiv korupcije prozivaju bivšeg ministra

Autor: J. D. T.

Beograd - Vakcina protiv gripa posle dve i po godine ponovo je „podigla temperaturu“ javnosti. Da je tokom nabavke bilo neregularnosti, potvrdila je Služba za borbu protiv organizovanog kriminala prema čijim nalazima država oštećena za oko 1,6 miliona evra. O tome da je neko pribavio korist, još nema ni reči.

Dok javnost iščekuje dalji razvoj događaja i procesuiranje aktera afere, mišljenja su podeljena. Bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević tvrdi da je „svako radio svoj posao“, kao i da je svaku odluku u vezi sa problemom gripa donela Vlada Srbije kao kolektivnu i ozbiljnu odluku, sa osnovnim ciljem zaštite stanovništva, a ne on sam.

Vlada Srbije početkom novembra 2009. naložila RZZO da hitno nabavi tri miliona doza vakcina protiv novog gripa A (H1N1), a budući da vakcina nije registrovana u našoj zemlji, poziv za preuzimanje tenderske dokumentacije upućen je svim proizvođačima vakcina koji su imali vekcine registrovane u Evropskoj agenciji za lekove (EMEA). Najviše se sumnja u proceduru nabavke i izbor proizvođača i dobavljača. Vakcina je plaćena 7,99 evra po dozi, a država je odustala od većeg dela narudžbine, tako da je izbegnuta daleko veća šteta. I to nije sve. Najveći deo uvezenih (preplaćenih) vakcina nije ni iskoriščen.

S druge strane, udruženje Doktori protiv korupcije, u jučerašnjem saopštenju pozdravlja odluku da se iz zaborava izvuče „sramna nabavka vakcine protiv tzv. svinjskog gripa“, ali izražava zabrinutost što se, u nizu prikaza u medijima, ukazivanjem na sporedne tragove svesno ili nesvesno zamagljuje fokus“.

U saopštenju se između ostalog, navodi da „Novartis“ nije podneo kompletan materijal, pa je morao da bude diskvalifikovan; na tenderu su skriveni ključni dokumenti iz kojih se vidi da je reč o kineskoj vakcini koja je samo prepakivana u „Novartisovoj“ fabrici u Italiji, pa prebacivana u Zagreb; Institut „Torlak“ je podneo prijavu na tender, nudeći kinesku vakcinu istog kvaliteta, ali neuporedivo niže cene, a zdravstvene vlasti su pred televizijskim kamerama diskvalifikovale samo jednog od dva ponuđača koji su imali krnju dokumentaciju („Torlak“, ali ne i „Novartis“).

- Pre nabavke vakcine, ministar zdravlja proglasio je „epidemiju od većeg epidemiološkog značaja“, što znači da je, po zakonu (Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, član 30 i tačka 4 člana 31), imao pravo i dužnost da angažuje sva pravna i fizička lica na njenom suzbijanju, tj. da ne uvlači u ceo taj posao posrednike („Jugohemiju“ i jednu valjevsku porodičnu firmu), već da direktno pregovara sa ponuđačima i javnoj ustanovi Institut „Torlak“, koja je ovlašćena za uvoz, samo naloži da, bez profita i mita, obavi posao - tvrde profesori Dragana Jovanović i Zoran Radovanović iz tog udruženja.

Oni prozivaju bivšeg ministra i za obmanjivanje javnosti tvrdnjama da naši građani prvi u regionu dobijaju vakcinu, da je naša vakcina najjeftinija, a bila je najskuplja, da je ona po kvalitetu ista kao američka...

Pokušali smo da tokom jučerašnjeg dana dobijemo odgovor Tomice Milosavljevića, ali su mu telefoni sve vreme bili isključeni. 

 

 

<<Nazad