NOVI specijalni savetnik ministra zdravlja za borbu protiv korupcije Ljubiša Milanović, nekadašnji načelnik policijske jedinice ”Poskok”, najavio je da će već ove nedelje početi sa istragama i primenom mera za suzbijanje korupcije u zdravstvu.

U Ministarstvu zdravlja zasad ne otkrivaju kakve će to konkretno mere biti: da li će pod pojačanom ”prismotrom” biti samo lekari koji, eventualno, uzimaju mito, ili će se ”pročešljati” i tenderi i javne nabavke.

- Savetnik za borbu protiv korupcije biće na stalnoj vezi sa Snežanom Malović, ministarkom pravde, koja je ispred Vlade Srbije postavljena za koordinatora u suzbijanju korupcije, kao i sa Agencijom za borbu protiv korupcije - rečeno je ”Novostima” u Ministarstvu zdravlja.

I pre nego što je novi specijalni savetnik uopšte ”zasukao rukave”, mnogi su već uvereni da učinak protiv korupcije u zdravstvu neće biti bog zna kakav.

- Šta će policajac u Ministarstvu zdravlja? Da je hteo da se bori protiv korupcije, novi ministar zdravlja je to mogao i sam: svi predmeti sa dokumentacijom na njegovom su stolu, i afera ”Jucit”, teška 79 miliona dinara koliko je plaćeno za 45 saniteta koji nikada nisu isporučeni, i ”Kraba”, i trgovina listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine... Trebalo je samo da ih prosledi Tužilaštvu - kaže Draško Karađinović, iz organizacije ”Doktori protiv korupcije”.

Povodom uvođenja policajca u Ministarstvo zdravlja Srbije,u utorak je reagovao i Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, koji smatra da je to ”ponižavanje lekarske profesije”.

- Ne sporeći da korupcija jeste veliki problem, ovo je pokušaj rešavanja problema od repa, a ne od glave - navodi predsednik sindikata Dragan Cvetić. - Ako je korupcija ”policijski problem”, zašto se onda ne uvede policija u svaku zdravstvenu ustanovu, pred svaku ordinaciju, operacionu salu, pored svakog lekara.

Kao jedna od prvih mera protiv korupcije u zdravstvu najavljuje se otvaranje ”belog telefona”. Taj ”izum”, međutim, ni tokom ministarskog mandata Tomice Milosavljevića nije dao posebne rezultate.UMESTO ISKORENjIVANjA, RAZUMNA MERA

PRED novim savetnikom ministra zdravlja je težak zadatak: Vlada je u Upitniku Evropske unije kao najkorumpiraniju oblast u zemlji navela zdravstvo. Međutim, i sam ministar zdravlja Zoran Stanković, koji je pri dolasku na čelo Ministarstva zdravlja borbu protiv korupcije svrstao među prioritete, smatra da je nju nemoguće iskoreniti, već samo svesti na razumnu meru.