<<Nazad

 http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/163129/Ne+daju+da+se+ra%C4%91aju+bebe+na+jugu+Srbije.html

press

BEOGRAD 31. 05. 2011

PRESS

Klasičan sukob interesa u komisiji za VTO

Ne daju da se rađaju bebe na jugu Srbije

Sporna podela - Četiri člana komisije koja su istovremeno zaposlena u privatnim klinikama u sukobu interesa jer su svojim bolnicama dali novac iz budžeta, tvrde sagovornici Pressa. Bolnica Spebo iz Leskovca godinama ne može da dobije novac iz budžeta, pa majke s juga Srbije na veštačku oplodnju moraju u Beograd ili Novi Sad

Četiri člana Republičke stručne komisije za vantelesnu oplodnju (VTO) pri Ministarstvu zdravlja koja su istovremeno zaposlena u privatnim klinikama u klasičnom su sukobu interesa jer su upravo svojim bolnicama dali novac iz državnog budžeta za besplatnu VTO, tvrde sagovornici Pressa i naglašavaju da bi ih trebalo sve smeniti.

Besplatna VTO, podsetimo, obavlja se u šest privatnih klinika, od kojih u četiri rade članovi komisije koji odlučuju u kojoj ustanovi će se ovaj proces obavljati o trošku države. Sem što rade u privatnim klinikama, članovi komisije su i na visokim funkcijama u državnim ginekološkim bolnicama.

Dr Ljubić: RZZO raspisuje tendere

Profesor dr Aleksandar Ljubić, predsednik komisije za VTO, tvrdi da su zadaci ovog tela doskora bili određivanje medicinskih uslova za uključivanje pacijenata u program VTO.
- Komisija je analizirala rezultate i davala preporuke ustanovama i ministarstvu za poboljšanje načina lečenja. Ustanova nadležna za raspisivanje i sprovođenje tendera je RZZO, nad kojim komisija nema nikakve ingerencije - tvrdi Ljubić.
U RZZO, međutim, ponavljaju da oni raspisuju tender, a komisija donosi odluku o tome koja je klinika pogodna za VTO.


Jug oštećen

Besplatnu oplodnju radi šest klinika u Srbiji , od toga je njih pet smešteno u Beogradu, a jedna u Novom sadu. Bolnica Spebo iz Leskovca, čiji je vlasnik čuveni genetičar Miodrag Stojković, već dva puta je odbijena za ulazak u program za graĆane besplatne VTo, a o trošku države. Tako buduće majke s celog  juga Srbije na veštačku oplodnju moraju u Beograd što iziskuje dodatne troškove za put i smeštaj. Programski direktor „Transparentnosti Srbija" Nemanja Nenadić ističe za Press da je ova situacija klasičan primer sukoba interesa.

- Situacija u kojoj članovi komisije odlučuju o tome da li neke ustanove sa kojima su na ovaj ili onaj način povezani mogu da obavljaju neke operacije o trošku zdravstvenog osiguranja svakako predstavlja sukob interesa. Ljudi povezani na taj način nikako ne bi trebalo da se nalaze u komisijama - kaže Nenadić.

On čak smatra da nije potrebno da bilo kakva komisija odlučuje o tome gde će se pacijenti lečiti o državnom trošku.

- Ukoliko pacijenti već imaju pravo na zahvat na teret zdravstvenog, nije mi jasno zašto bi se uopšte bilo ko u to mešao. Zašto jednostavno sam pacijent ne bi o tome odlučivao - rekao je Nenadić.

Sa njim se slaže i saradnik Antikorupcijskog sajta Pištaljka Ivan Ninić. On smatra da bi ministar zdravlja Zoran Stanković trebalo da formira posebno telo koje bi preispitalo sve odluke komisije za VTO.

Ministarstvo zdravlja ćuti

Deset članova Republičke komisije za VTO bira Ministarstvo zdravlja, a članovi odlučuju u kojoj klinici će se raditi oplodnja na teret države.
U Ministarstvu nismo uspeli da dobijemo odgovore na naša pitanja. Rečeno nam je samo da uzimaju u razmatranje svaki problem koji se pojavi u sistemu zdravstvene zaštite.

- Potrebno je da se vidi da li su donosili favorizujuće odluke u korist svojih klinika i da li su međusobno činili usluge jedni drugima. Agencija za borbu protiv korupcije trebalo bi da pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti, a ombudsman bi hitno morao da izvrši nadzor u Ministarstvu zdravlja - naveo je Ninić.

Kriv zakon

Koordinator Udruženja „Doktori protiv korupcije" Draško Karađinović slaže se da su članovi komisije za VTO u totalnom sukobu interesa i objašnjava da je za to kriv član 199 Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji lekarima dozvoljava da rade i u državnom i u privatnom sektoru.

- Ministarstvo zdravlja bi trebalo da rasformira ovu komisiju, i članove koji su u sukobu interesa smeni sa rukovodećih mesta iz državnog sektora, pa nek idu da rade privatno. Ministar ako hoće da se bori protiv korupcije, kao prvo mora da ukine mogućnost da državni lekar radi privatno - sugerisao je Karađinović. 

Ljubinka Račić, Beograd

 

<<Nazad