<<Nazad

 

 

naslovna.jpg
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Da-li-je-policija-bila-u-Ministarstvu-zdravlja.lt.html

19.05.2011.

Društvo

Da li je policija bila u Ministarstvu zdravlja

Nisam se sastajao sa inspektorima Sbpoka, kaže Zoran Stanković. – To su operativni podaci, tvrde u MUP-u Srbije

Da li policija vodi istragu u Ministarstvu zdravlja? Ministar zdravlja dr Zoran Stanković na nedavnoj sednici Odbora za zdravlje i porodicu u Skupštini Srbije, kako su preneli mediji, izjavio je da je u Ministarstvu zdravlja bila Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (Sbpok) MUP-a Srbije i da se vode istrage. Iz njegovog kabineta kasnije su demantovali novinarske izveštaje.

Dr Zoran Stanković je juče za „Politiku” izjavio da se nije sastajao sa inspektorima Sbpoka otkad obavlja funkciju ministra zdravlja, niti pre toga. U MUP-u Srbije za „Politiku” je kratko rečeno: „To su operativni podaci i nismo u mogućnosti da odgovorimo na pitanja”.

Priča se zakomplikovala kada je novinar „Vesti on-lajn” Tomislav Zečević na demanti ministarstva odgovorio da je ministar najavio istrage čak i protiv troje zaposlenih u Ministarstvu zdravlja.

Uprkos svemu, ministar Stanković teško da može da porekne da je na pomenutoj sednici izjavio da su „predstavnici Sbpoka nedavno bili u Ministarstvu zdravlja”, jer su ovu izjavu preneli novinari agencija koji su prisustvovali Odboru za zdravlje. Tom prilikom je takođe izjavio da je „kontaktirao Dačića i direktora policije Milorada Veljovića i da se vodi istraga za sistemsku korupciju”. Ovu rečenicu su preneli novinari agencija koji su pratili sednicu.

Zečević koji je objavio tekst „Lisice za lekarsku mafiju”, (koji je bio povod za demanti Ministarstva zdravlja) izričit je da su njegovi navodi tačni. On je u tekstu napisao da su pred hapšenjem troje funkcionera iz Ministarstva zdravlja i čak 47 lekara iz raznih oblasti.

Zečević je u izjavi za „Politiku” rekao da se, posle preslušavanja snimka sa sednice i uvida u stenogram, lično uverio da je ministar Stanković rekao kako su Ministarstvo zdravlja u proteklom periodu posetili pripadnici Sbpoka, kao i da se sprovodi istraga protiv konkretnih lica u Ministarstvu zdravlja.

Draško Karađinović, koordinator nevladine organizacije „Doktori protiv korupcije”, smatra da je u ministarstvu u ovom času došlo do sudara nove i stare koncepcije.

– Utisak je da ministar Stanković, u skladu sa obećanjem da će mu borba protiv korupcije biti prioritet, pokušava da rasplete krupne afere. Iz medija, ali i razgovora sa ljudima koji su prisustvovali sednici odbora za zdravlje čuli smo da je pominjano nekoliko krupnih afera u zdravstvu, koje su do sada bile zataškane u Ministarstvu zdravlja, ali koje moraju da isplivaju, kao i da je ministar rekao da su u toku istrage Sbpoka – kaže Draško Karađinović, koordinator nevladine organizacije „Doktori protiv korupcije”.

On kaže da do sada nije bilo prave volje da se reši problem korupcije u zdravstvu. „Politika” se juče, da bi razjasnila ovu situaciju, obratila Birou za medije MUP-a sa molbom da odgovore na pitanja da li su pripadnici Sbpoka bili u Ministarstvu zdravlja i da li su razgovarali sa dr Stankovićem. Takođe, pitali smo da li su razgovori vođeni sa drugim predstavnicima Ministarstva zdravlja.

Odgovor Biroa za medije MUP-a da su to operativni podaci može da se tumači kako kome odgovara, a na pitanje „Lekara protiv korupcije” na kojim aferama u zdravstvu radi Sbpok u Birou su objasnili da bi to značilo unapred najavljivati istrage i eventualna hapšenja i da javnost ne može da očekuje objavljivanje podataka koji bi eventualno mogli naškoditi radu policije.

O. Popović

objavljeno: 19.05.2011.

Back

 

<<Nazad