<<Nazad

 

 

naslovna.jpg
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Ministar-zdravlja-najavio-ukidanje-dopunskog-rada.lt.html

11.05.2011.

Ministar zdravlja najavio ukidanje dopunskog rada

Direktorka Lekarske komore Srbije: Ne ukidati nego bolje regulisati pravo lekara da rade dopunski

Ministar zdravlja dr Zoran Stanković izjavio je juče da će dopunski rad lekara najverovatnije biti ukinut, jer na taj način rada stiže veliki broj primedbi lekara i građana. On je pojasnio da konsultacije i razmatranja dopunskog rada još traju, ali da će „kako stvari stoje, dopunski rad verovatno biti ukinut”.

Ova i druge važne teme otvorene su juče na sednici Odbora za zdravlje i porodicu u Skupštini Srbije. Predsednik odbora dr Paja Momčilov kazao je za „Politiku” da je ministar Stanković realno govorio o problemima koji postoje u zdravstvu i nije krio nedostatke i slabosti. Konkretno, za dopunski rad dr Momčilov smatra da je od početka bilo jasno da otvara prostor za sukob interesa i korupciju.

Međutim, direktorka Lekarske komore Srbije dr Tanja Radosavljević izjavila je juče za „Politiku” da dopunski rad lekara ne može da bude ukinut bez promene zakona.

– Ne treba da se ukine dopunski rad lekara, ali mora da se reguliše na drugačiji način nego što je to bilo do sada, u vidu „večernjih klinika”. Komora je od Ministarstva zdravlja dobila novi Pravilnik o dopunskom radu, koji je precizan i jasniji – kaže dr Tanja Radosavljević.

Ministar zdravlja nije želeo detaljnije da objašnjava najave o ukidanju dopunskog rada, rečeno je „Politici” u kabinetu dr Stankovića.

Na sednici Odbora za zdravlje Stanković je govorio i o rekonstrukciji Kliničkog centra Srbije.

– Ministar je jasno kazao da apsolutno nema novca ni da se sadašnje stanje zgrade Kliničkog centra Srbije dovede u funkciju i da se eventualno može računati na opremljenost do trećeg sprata – rekao je dr Momčilov.

Poslanici su juče ministru zdravlja postavili konkretna pitanja o borbi protiv korupcije. Stanković je odgovorio da Ubpok sprovodi više istraga i da su predstavnici te uprave nedavno bili i u Ministarstvu zdravlja. Naveo je i da je kontaktirao s ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem i s direktorom policije Miloradom Veljovićem, i da se vodi istraga za sistemsku korupciju. Govoreći da se akcija „Kraba”, u kojoj su za malverzacije sa citostaticima osumnjičeni bivši direktor i nekoliko lekara Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, nalazi u završnoj fazi, Stanković je istakao da se tokom istrage nailazi na sve dublje probleme. Po njegovim rečima, moguće je da se istraga proširi na još neke osobe. Kako je sa sednice skupštinskog odbora prenela Beta, ministar zdravlja je rekao da su „u toku veštačenja i istrage i da se ne planira puštanje pritvorenih lekara”.

Stanković je objavio i da se istražuje odgovornost nekoliko osoba iz Ministarstva zdravlja i drugih ljudi povodom slučaja na koji je ukazala nevladina organizacija „Doktori protiv korupcije” o nabavci 50 vozila za Hitnu pomoć, koje je država unapred platila, a nisu isporučena.

Na jučerašnjoj sednici predstavljen je izveštaj o radu Ministarstva zdravlja u prva tri meseca ove godine, a na pitanja poslanika odgovarali su pored ministra i pomoćnici ministra zdravlja i državni sekretari. Predsednik odbora nije bio zadovoljan izveštajem. Dr Momčilov nam je kazao da nisu napravljeni prioriteti u rešavanju problema u zdravstvu, nego su problemi samo nabrojani.

O. Popović

objavljeno: 11.05.2011.

Back

 

<<Nazad