<<Nazad

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/ukida-se-dopunski-rad-lekara-89626.php


 

UKIDA SE DOPUNSKI RAD LEKARA?

(0) Send to friend Print Utorak, 10. Maj, 2011.| Autor: Agencija BETA

Ministar Zoran Stanković na sednici skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu kazao da je to pitanje među krucijalnim, kao i da UBPOK sprovodi više istraga u zdravstvu

BEOGRAD - Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je danas da će najverovatnije biti ukinut dopunski rad lekara, koji je po propisima uveden krajem 2008. godine.

Na sednici Odbora za zdravlje i porodicu u Skupštini Srbije, Stanković je kazao da je to pitanje među krucijalnim od kad je na funkciji ministra i da će zbog brojnih primedbi dopunski rad najverovatnije biti ukinut.

"U toku su konsultacije i razmatranja, ali zbog brojnih primedbi, kako stvari stoje dopunski rad bi trebalo da bude ukinut", kazao je on.

Dopunski rad lekarima u Srbiji omogućen je, uz brojne primedbe struke i opozicije, stupanjem na snagu izmena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti 11. decembra 2008. godine.

Tadašnji stav Ministarstva zdravlja je bio da će dopunskim radom, sem uvođenja reda u državne zdravstvene ustanove biti prebačen i veliki deo sredstva iz privatnog sektora zdravstva.

Stanković je danas rekao da će dopunski rad najverovatnije biti ukinut odgovarajući na pitanje članova Odbora da li je takav način rada zapravo sukob interesa.

Stanković je govoreći o rešavanju problema sistemske korupcije u zdravstvu, kazao da UBPOK sprovodi više istraga i da su predstavnici te uprave nedavno bili u Ministarstvu zdravlja.

"Kontaktirao sam i ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića i direktora policije Milorada Veljovića i mogu da kažem za sada da se vode istrage za sistemsku korupciju", naveo je on.

Komentarišući, akciju "Kraba" u kojoj su zbog malverzacija sa citostaticima uhapšeni direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i nekoliko njegovih saradnika, Stanković je kazao da je taj postupak u završnoj fazi i da se tokom istrage nailazi na sve dublje probleme.

"Moguće je da se istraga proširi na još ljudi. U toku su veštačenja i istražne radnje i mogu da kažem da se ne planira puštanje pritvorenih lekara", dodao je ministar.

On je kazao i da se u slučaju za koji je ukazala nevladina organizacija "Doktori protiv korupcije" o nabavci 50 vozila za Hitnu pomoć, koje je država unapred platila, a nisu isporučena, istražuje odgovornost nekoliko osoba iz Ministarstva zdravlja i drugih ljudi, kao i da se očekuje podizanje optužnice.

Na sednici odbora brojni predstavnici Ministarstva zdravlja, među kojima državni sekretari i pomoćnici ministra, kao i predsednik Zdravstvenog saveta Srbije, odgovarali su na pitanja o izveštaju tog ministarstva o radu u prva tri meseca ove godine.

Primedbe na izveštaj odnosile su se na preopšironost trivijalnim temama i nepominjanje realnih i velikih problema.

Predsednik Odbora Paja Momčilov je kritikovao to što u izveštaju nije pomenuto međunarodno angažovanje ministarstva, a predvode ga članovi vladajuće koalicije koja se zalaže za ulazak u Evropsku uniju, kao i nekonstatovanje promene resornog ministra.

On je kazao da su predstanivi srpskog ministratsva učestvovali na skupovima Svetske zdravstvene organizacije i drugim važnim međunarodnim skupovima, ali da to nigde nije zabeleženo, niti je neko od predstavnika Srbije na tim skupovima referisao rezultate.

Stanković je tim povodom najavio kadrovske promene u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", jer kako je kazao, ne postoje dostupni i ažurirani podaci koji bi trebalo da budu poznati javnosti.

Ministar je najavio otvaranje operativnog centra u tom institutu u koji bi se dnevno slivali podaci o naprimer pokvarenim aparatima u zdravstvenim ustanovama i drugim vanrednim događajima.

Momčilov je ukazao i na izjavu ombudsmana Saše Jankovića o neregularnosti u Institutu u Sremskoj Kamenici odnosno o tome da je jedan od članova menadžmenta te zdravstvene ustanove primio 500.000 evra godišnju platu.

Govoreći o rekonstrukciji kliničkih centara u zemlji, Stanković je naveo da je 2015. godina realno vreme da se završi taj projekat.

Prema njegovim rečima, uprava Kliničkog centra Srbije treba do 20. maja da kaže svoje mišljenje o rekonstrukciji, iza kog bi trebalo da stanu Grad Beograd i Vlada.

"U dogovoru sa direktorima klinika KCS rečeno mi je da je neophodna izgradnja još jedne kule i ojačavanje stubova postojeće", naveo je ministar.

Članovi odbora pitali su i zašto se u Srbiji cene lekova formiraju po uzoru na bogate, a ne na siromašne zemlje, kada će Agencija za lekova da objavi izveštaj o svom radu, kada će u Srbiji biti uvedeno privatno osiguranje i brojna druga pitanja.

<<Nazad