<<NazadLogo_RTS.jpg
 
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/889506/Ukida+se+dopunski+rad+lekarima.html

уторак, 10. мај 2011, 14:39 -> 16:00

Укида се допунски рад лекарима

Због бројних примедби, допунски рад лекарима биће, највероватније, укинут, каже министар Зоран Станковић.

Министар здравља Зоран Станковић изјавио је да ће, највероватније, бити укинут допунски рад лекара, који је по прописима уведен крајем 2008. године.

На седници Одбора за здравље и породицу у Скупштини Србије, Станковић је рекао да је то питање међу круцијалним од кад је на функцији министра и додао да се тренутно обављају консултације о томе да ли ће таква врста рада бити укинута, јер постоје бројне примедбе струке.

Допунски рад лекарима у Србији омогућен је, уз бројне примедбе струке и опозиције, ступањем на снагу измена и допуна Закона о здравственој заштити, 11. децембра 2008. године.

Говорећи о решавању проблема системске корупције у здравству, Станковић је рекао да УБПОК спроводи више истрага и да су представници те управе недавно били у Министарству здравља.

"Контактирао сам и министра унутрашњих послова Ивицу Дачића и директора полиције Милорада Вељовића и могу да кажем за сада да се воде истраге за системску корупцију", навео је министар.

Коментаришући, акцију "Краба" у којој су због малверзација са цитостатицима ухапшени директор Института за онкологију и радиологију Србије и неколико његових сарадника, Станковић је рекао да је тај поступак у завршној фази и да се током истраге наилази на све дубље проблеме.

"Могуће је да се истрага прошири на још људи. У току су вештачења и истражне радње и могу да кажем да се не планира пуштање притворених лекара", додао је министар.

Станковић је рекао и да се у случају за који је указала невладина организација "Доктори против корупције" о набавци 50 возила за Хитну помоћ, које је држава унапред платила, а нису испоручена, истражује одговорност неколико особа из Министарства здравља и других људи, као и да се очекује подизање оптужнице.

Извештај непрегледан

Чланови скупштинског одбора разматрали су данас извештај о раду Министарства здравља од почетка јануара до краја марта ове године и истакли да су у њему неравномерно обрађене неке од активности тог министарства и да је он непрегледан.

Председник одбора Паја Момчилов рекао је да недостаје део који се односи на међународне активности и обавезе, као и да Србија није учествовала на неким важним међународним догађајима.

Станковић је казао да недостатак појединих информација у извештају о раду министарства произлази због "слабости у раду Института за јавно здравље Србије 'Др Милан Јовановић Батут'" и да ће се у наредном пероду размотрити рад те институције како би се видело да ли су неопходне кадровске промене.

Министар је најавио отварање оперативног центра у том институту у који ће се сливати дневни подаци о ванредним медицинским догађајима, неисправности апарата у здравственим установама и слично. 

Реконструкцији клиничких центара

Говорећи о реконструкцији клиничких центара у земљи, Станковић је навео да је 2015. година реално време да се заврши тај пројекат.

Према његовим речима, управа Клиничког центра Србије треба до 20. маја да каже своје мишљење о реконструкцији, иза ког би требало да стану Град Београд и Влада.

"У договору са директорима клиника КЦС-а речено ми је да је неопходна изградња још једне куле и ојачавање стубова постојеће", навео је министар.

Чланови одбора питали су и зашто се у Србији цене лекова формирају по узору на богате, а не на сиромашне земље, када ће Агенција за лекова да објави извештај о свом раду, када ће у Србији бити уведено приватно осигурање и бројна друга питања.

 


<<Nazad