NOVI SAD – Državnim lekarima radno mesto sve češće služi samo za promovisanje privatnih ordinacija. Tako se dešava da, umesto da urade svoj posao, pre podne podele vizitkarte pacijentima, a po podne ih čekaju u svojim ordinacijama. Pod izgovorom da nemaju instrumente ili lekove u državnoj bolnici, “preporučuju” pacijentima bolju uslugu i umesto uputa daju adresu svoje ordinacije ili ordinacije svog kolege.

Žrtve manipulacije

Nemoćnim pacijentima se na taj način dvaput otima novac za zdravstveno osiguranje, koje su već uplatili državi. S tom razlikom što intervencija koja se mogla uraditi u Domu zdravlja pacijente kod privatnika košta i do deset diljada dinara.
Naš sagovornik iznenadio se kada mu je stomatolog u Domu zdravlja dao vizitkartu i rekao da mora doći u njegovu privatnu ordinaciju.
– Rečeno mi je da nemaju anesteziju i da moram doći u privatnu ordinaciju. To me je koštalo 4.000 dinara i plus 900 dinara za lek. Nisam imao kud i morao sam nabaviti taj novac – priča šezdesetogodišnji B. M. iz Veternika.
Pacijentima je odavno postalo jasno da državni i privatni lekari manipulišu njihovom borbom za zdravlje, ali država ne čini ništa da ih zaštiti od zloupotreba.
– Svi znaju kako se radi i šta se radi. Moja mama je umrla od raka, a dok se borila za život, državni lekari joj nisu pomogli, već su je upućivali  privatnicima. Međutim, ona nije imala tih 400 evra, koliko su joj rekli da je potrebno za operaciju – jada se naša sagovornica.

Legalna pljačka

Iskustva mnogih pacijenata koji su se javljali redakciji govore o sličnim slučajevima. Oni su bili žrtve međusobne saradnje državnih i privatnih lekara.
– Otišla sam kožnom lekaru jer sam imala neku alergiju. Rekli su mi da treba da izvadim krv, ali da to ne mogu uraditi u bolnici, već kod privatnika. Naravno, samo sam nepotrebno potrošila pare – priča sugrađanka S. M.
Direktor Doma zdravlja Novi Sad Života Lazarević potvrdio je naša saznanja o saradnji između državnih i privatnih lekara rekavši da nema konkretno ime i prezime lekara, ali da je čuo da se to radi.
– Bilo bi dobro da znam ko su ti ljudi. Nama su ruke vezane, ne možemo znati šta oni govore pacijentima. Voleo bih da imam veća ovlašćenja pa da to sprečim. Svakako, pacijentima savetujem da prijave nesavesne lekare – rekao je Lazarević.
Koordinator Udruženja “Doktori protiv korupcije” dr Draško Karađinović kaže za NG kako je opštepoznato da je zdravstvo najkorumpiraniji sektor te da se novcem građana “uteruju pare u političke partije i privatne džepove”.
– Na delu je legalizovan oblik korupcije. Zakon je omogućio državnim lekarima da istovremeno budu i privatnici. Nije ni čudo što lekari to iskorišćavaju, pa pre podne dele vizitkarte pacijentima. Neophodna je promena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji ovo omogućava – kaže dr Karađinović.

Država protiv građana

On takođe ističe su građani prevareni jer dvaput plaćaju usluge zdravstvenog osiguranja.
– Na šta se troši novac koji država dobija od građana za zdravstveno osiguranje? Tih 300 miliona evra u gotovini država diskreciono troši, bez polaganja računa. Sve dok postoji mogućnost da se privatni sektor ne integriše u Zakon za zdravstvenu zaštitu, pacijenti će skupo plaćati usluge  privatnika. Apsurdno je što su građani već platili državi za te usluge – ističe dr Karađinović.

Autor: Ivana Marinković