<<Nazad

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/158542/Koga%2C+u+stvari%2C+%C5%A1tite+za%C5%A1titnici+pacijenata.html

press

NOVI SAD 20. 04. 2011

PRESS

Apsurd - Institucija koja nije zaživela

Koga, u stvari, štite zaštitnici pacijenata?

Mada zaštitnici prava pacijenata rade još od 2003. u svim zdravstvenim ustanovama, ova institucija nije zaživela na pravi način, građani su neobavešteni na šta mogu da se žale, a kazne za lekare i medicinsko osoblje uglavnom su blage ili ih nema, tvrde sagovornici Pressa. Kako kažu, osnovni problem je što zaštitnik treba da kažnjava lekare iz ustanove u kojoj radi i koja ga plaća.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, pacijenti se najčešće žale na ponašanje zdravstvenih radnika, liste čekanja, zakazivanje pregleda i kvalitet pruženih usluga. Od 2003. godine bilo je više od 24.000 prigovora upućenih zaštitnicima prava pacijenata, a 60 odsto je bilo osnovanih. Međutim, jedine mere koje se preduzimaju su opomene, disciplinski postupci, raspoređivanje na drugo radno mesto i prekršajni postupci.

Doktori neće da daju izjavu

Dragica Tišma, zaštitnica prava pacijenata iz novosadskog doma zdravlja, kaže za Press da nju plaća ta ustanova, ali da nije u obavezi da prilikom zaštite prava pacijenta štiti interese doma zdravlja.

- Do sada sa direktorom i upravom nikada nisam imala konflikt, ali je bilo problema sa pojedinim lekarima - kaže Tišma, i dodaje da se neki doktori žale kada se od njih traži da napišu izjavu zbog prigovora pacijenata.

Klinički centar u Novom Sadu je ustanova u kojoj se leče svi građani Vojvodine, na preglede se čeka po nekoliko meseci, a na operacije koje nisu hitne i po nekoliko godina. Svi pacijenti preglede zakazuju na svega dva broja telefona, gužve su ogromne, ali i pored toga, u toku prošle godine zaštitniku prava pacijenata stigla su svega 23 pisana prigovora. Portparolka te ustanove Jelena Jurišin kaže za Press da se svakog meseca zaštitniku prava pacijenata obraća oko 60 ljudi . Platu zaštitniku daje Klinički centar, a kako Jurišinova navodi, zaštitnik pacijenata „nije ovlašćen za izricanje kazni".

Doktor Draško Karađinović iz nevladine organizacije „Doktori protiv korupcije" smatra da je institucija zaštitnika prava pacijenata neodrživ model zaštite i da predstavlja samo propagandu Ministarstva zdravlja.

- U jednoj ustanovi državni službenik mora da opominje i da kažnjava kolege, druge službenike, na osnovu prijave pacijenta. Kako može zaštitnik pacijenta kazniti lekara ili ići protiv njega, ako je direktor doma zdravlja njegov nadređeni? To su smešne konstrukcije koje su se pokazale neefikasnim i imale su za cilj da zamažu oči građanima. Radi se o tipičnim situacijama sukoba interesa i to nije dobro rešenje. Za zaštitu pacijenta postoji ceo zakonski instrumentarijum, redovni i vanredni nadzor, kaznene i krivične odredbe, ali se ne primenjuju u praksi - kaže Karađinović. 

Larisa Onodi, Novi Sad

<<Nazad