<<Nazad

 

 

naslovna.jpg
http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Bajec-KCS-nije-upoznat-sa-spornim-projektom.lt.html

Tema dana

Bajec: KCS nije upoznat sa spornim projektom

Direktor KCS tvrdi da je o svemu u vezi rekonstrukcije objekta odlučivala Jedinica za implementaciju Ministarstva zdravlja

„Ni ja ni kolegijum direktora Kliničkog centra Srbije prethodnih godina nismo bili informisani o građevinskom stanju ovog objekta i manjkavostima statike, niti smo aktivno učestvovali u planiranju finansijske konstrukcije tog projekta”, rekao je juče docent dr Đorđe Bajec, direktor KCS-a. Kolegijum KCS-a, tvrdi dr Bajec, nije imao nikakav uticaj na koncept rukovođenja projektom, kao ni na izbor kompanija koje će to raditi, jer direktori KCS-a nemaju stručne kompetencije.

– Uprava KCS-a samo je konsultovana o organizaciji rada i radnog prostora koji će biti na raspolaganju, to jest o njihovom odgovarajućem korišćenju s obzirom na kapacitete u momentu završetka objekta koji su im bili predočeni. Kolegijum takođe nije bio obavešten odakle se crpu finansije za rekonstrukciju KCS, niti se pitao kako će biti popunjen novodobijeni prostor, jer je o svemu tome odlučivala Jedinica za implementaciju Ministarstva zdravlja, koja treba da preuzme eventualnu odgovornost. Tvrdimo da u delu koji zavisi od naše aktivnosti, bolesnici ni ubuduće ne bi trebalo da strepe da će u bilo čemu biti uskraćeni – rekao je dr Bajec dodajući da će ministar zdravlja profesor dr Zoran Stanković uskoro doneti rešenje o rekonstrukciji KCS i njegovoj statičkoj bezbednosti i o tome izvestiti medije.

Direktor KCS-a kaže da se otvara i pitanje šta će se dogoditi sa desetinama hiljada metara kvadratnih praznog prostora kada rekonstrukcija bude završena.

– Ako, na primer, bude uloženo 100 miliona evra za rekonstrukciju objekta, neophodno je dva ili tri puta više para da bi se bolnica napunila opremom. Činjenica je da smo svi želeli da rekonstrukcija bude završena joše pre nekoliko godina i naivno smo očekivali da će sve biti završeno za nekoliko meseci. Mi nikakve tendere nismo raspisivali – istakao je dr Bajec, ne želeći da odgovori na pitanje hoće li se odustati od građenja druge kule u KCS-u.

S druge strane, organizacija „Doktori protiv korupcije” juče je predstavila grafički prikaz organizacionih struktura koje su zadužene za projekat rekonstrukcije kliničkih centara, sa akcentom na KCS. U ovom dokumentu stoji da nadzorni odbor upravljanja projektom čine profesor dr Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, dr Nevena Karanović, dr Tomislav Stantić, dr Ivana Mišić i Dragan Morača iz Ministarstva zdravlja, dr Vasilije Antić i Vojin Vuković, iz Jedinice za implementaciju projekta, predstavnik kompanije Stem i vođa projekta tima tehničke pomoći.

Profesor dr Dragana Jovanović, koordinator organizacije „Doktori protiv korupcije”, prikazala je i šemu u kojoj stoji da menadžment projekta čine dr Đorđe Bajec, direktor KCS, njegovi pomoćnici, direktori tehničke službe i finansija, glavna medicinska sestra, predstavnik kompanije Altijeri... Ona je postavila pitanje zašto nije sastavljen arhitektonsko-građevinski program sa svim potrebnim proračunima za rekonstrukciju četiri klinička centra Srbije koja se finansira iz kredita Evropske investicione banke od 200 miliona evra.

Na naše pitanje da li su ljudi koji su navedeni u organizacionoj šemi i nadzornom odboru za rekonstrukciju bolnica odgovorni za nepravilnosti i kašnjenje početka radova, ona je istakla da bi trebalo da se napravi analiza ko je odgovoran u ovoj priči, ali da je gotovo sigurno da će građani Srbije plaćati kredit za ovaj projekat i da će to otplaćivati naša deca.

D. Davidov-Kesar

------------------------------------

Pacijenti bezbedni

Dr Đorđe Bajec istakao je da su pacijenti bezbedni u KCS-u i da će i dalje dobijati potrebne usluge. On kaže da je zgrada Poliklinike KCS-a bezbedna za osoblje i pacijente, ali da bi bezbednost i statika bili ugroženi u slučaju da se izgradi još jedna kula na već postojećem zdanju.

– Zgrada je sad sigurna, ali kada bi se završilo ono što je bilo planirano, bila bi potrebna ojačanja. Stubovi su široki 80 centimetara, a ako bi se objekat dograđivao, morali bi da se „pojačaju” na 120 centimetara – naglasio je dr Bajec.

----------------------------------

Bez odgovora u Ministarstvu zdravlja

U Ministarstvu zdravlja juče nisu želeli da komentarišu nove izjave direktora KCS-a i organizacije „Doktori protiv korupcije”, naglasivši da će ministar zdravlja najverovatnije naredne nedelje dati svoje viđenje oko rekonstrukcije kliničkih centara.

objavljeno: 13.04.2011.

Back

 

<<Nazad