Bele mantile podmitimo sa po 225 €


Beograd -- Intenzitet i učestalost korupcije u zdravstvu se povećavaju, iako je oko 5.000 funkcionera i drzavnih službenika angažovano za suzbijanje te pojave.

Prosečan iznos mita je u oktobru 2009. godine iznosio 169 evra, a u oktobru 2010. 225 evra, pokazuju podaci Programa za razvoj UN (UNDP).

Predstavnik nevladine organizacije "Doktori protiv korupcije" Draško Karađinović kaže da je godišnja šteta zbog korupcije i prevara u zdravstvu oko 500 miliona evra, od čega oko 300 miliona odlazi na vanstandardne usluge.

Karađinović je rekao da se predsednici i članovi upravnih i nadzornih odbora zdravstvenih ustanova, direktori, inspektori Ministarstva zdravlja i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO), ukupno oko 5.000 ljudi, bore protiv korupcije, a ona raste.

Dragana Jovanović je podsetila i na nepravilnosti i kršenje zakona prilikom rekonstrukcije kliničkih centara "Zemun" i "Zvezdara" koja se finansira iz kredita Evropske investicione banke (EIB) od 50 miliona evra, Grada Beograda i Nacionalnog investicionog plana. Ona je rekla da su u te dve zdravstvene ustanove tek početkom 2011. godine počeli radovi koji je trebalo da budu završeni u martu 2007. godine.

On je podsetio da je od 2000. godine u Srbiji ista stranka u Vladi držala resore zdravstva i ekonomije i finansija.

"Vrlo je tanka granica između partokratije i kleptokratije", ocenio je Karađinović.

On je rekao da su od 2004. do 2009. godine prihodi rasli po stopi od oko 25 odsto godišnje, od doprinosa i sopstvenih prihoda, odnosno vanstandardnih usluga.

"Istovremeno opada BDP što je finansijski i fiskalno neodrživa situacija", rekao je Karađinović.

Bivša gradska sekretarka za zdravstvo Grada Beograda Dragana Jovanović postavila je pitanje zašto nije sastavljen arhitektonsko - građevinski program sa svim potrebnim proračunima za rekonstrukciju četiri Klinička centra Srbije koja se finansira iz kredita Evropske investicione banke (EIB) od 200 miliona evra, ratifikovanog u septembru 2008. godine.

"Jedino je sigurno da će građani sledećih 20 godina vraćati kredit od 200 miliona evra EIB", istakla je Dragana Jovanović.

Ona je napomenula i da je tender za rekonstrukciju kliničkih centara raspisan kao tender za projektanta, a ne kao međunarodni arhitektonski konkurs za idejni projekat, i pitala zašto je plan projektovanja medicinske i druge opreme potpuno izostavljen iz tendera.