<<Nazad

 http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/157617/3.000+lekara+uzelo+mito.html

press

BEOGRAD 12. 04.2011.

SVAKI DESETI ZAVUKAO RUKU U DŽEP PACIJENTA

3.000 lekara uzelo mito

Bezobrazno - Ima i onih koji godišnje od mita zarade nekoliko desetina hiljada evra

Najmanje 3.000 lekara, od 29.000 koliko ih ima u Srbiji, barem jednom je primilo mito od pacijenta, tvrde Udruženje „Doktori protiv korupcije" i medicinski stručnjaci sa kojima je Press juče razgovarao.

Među korumpiranim doktorima ima i onih koji na ovaj način godišnje zarade po nekoliko desetina hiljada evra, a svoj materijalni status i ne kriju već voze besna kola, žive u raskošnim vilama i letuju isključivo na dalekim destinacijama.

Redovne plate u hirurgiji, grani u kojoj je korupcija najprisutnija, kreću se od 700 do 1.000 evra. Hirurzi, kaže statistika, nedeljno u proseku urade od dve do tri operacije, odnosno oko 150 godišnje. Ako se pretpostavi da otprilike jednu trećinu zahvata naplate ispod ruke, i to po ceni prosečnog mita u zdravstvu Srbije - 225 evra, njihova godišnja zarada od korupcije je 11.700 evra. A, mnogi, naravno, uzmu i mnogo više, jer se muva i sa listama čekanja, nabavkom lekova, farmaceutskim kućama...

Uzimaju i za zračenje

Portparol Društva privatnih lekara i stomatologa i član Udruženja „Doktori protiv korupcije" Draško Karađinović kaže za Press da je od ukupnog broja zaposlenih u zdravstvu deset odsto, odnosno 3.000 lekara uzelo mito ili bilo u mogućnosti da zaradi na taj način.

- To su hirurzi, ginekolozi i zdravstveni radnici koji rade na takozvanim skupim i komplikovanim tehnologijama. Videli smo kako se naplaćuju liste čekanja za zračenje u Sremskoj Kamenici. Često se može čuti, kada se priča o korupciji, kako su plate lekara male u odnosu na njihov vek proveden nad knjigom. A, plate hirurga su do 1.000 evra i od dva do tri puta su veće od prosečnih u Srbiji. Istraživanja su, međutim, pokazala da visina plate uopšte ne utiče na korupciju, ako nema nadzora ni kontrole - rekao je Karađinović.

Prema njegovim rečima, hirurg koji je sklon korupciji i te kako je prepoznatljiv.

- Skupi automobili, vile, kuće sa bazenima, skupi satovi, razbacivanje viskijem... Setite se šta su sve prošle godine pronašli uhapšenim doktorima sa Instituta za onkologiju. Takođe, gotovo nijedan od tih lekara ne radi samo u državnoj ustanovi. I, ono što je najgore, tih nekoliko hiljada ljudi koji uzimaju pare ispod ruke zbilja misli da im to pripada - kaže Karađinović.

Doktor Milena Jauković iz Urgentnog centra u Beogradu smatra da je broj od 3.000 lekara ogroman, ali se istovremeno pribojava da ih ima i više.

Plate zaposlenih u zdravstvu

-  Supspecijalista, primarijus    66.466

-  Specijalista hitne pomoći, reanimacije, hirurg, onkolog, psihijatar, rendgen služba    64.018

-  Specijalisti u stacionarima zdravstvenih centara i dispanzeru kliničkih centara    59.686

-  Specijalisti u domu zdravlja, u laboratorijama    59.235

-  Doktori medicine, stomatologije, diplomirani farmaceuti i farmaceuti biohemičari    51.119

-  Medicinske sestre i tehničari 28.540-31.238

 

- U Srbiji operacione sale nikada ne zvrje prazne. Uvek ima pacijenata kojima se operišu kila, žučna kesa ili proširene vene. Na osnovu statistike i onoga što čujem rekla bih da je broj lekara koji uzima mi to veći. Istina, u našem sistemu ima mnogo više normalnih, poštenih zdravstvenih radnika koji vole svoj posao, ali je broj onih kojima su pare važnije od bilo kakvog moralnog principa epidemiološki problem. Jer, ako vi imate situaciju da se zbog mita uhapsi jedan doktor na neurohirurgiji, a nedugo zatim iz istog razloga još dvojica, to onda govori o velikom problemu društva - ocenila je Jaukovićeva.

Ministar na potezu

Novi ministar zdravlja Zoran Stanković, koji je najavio da će se obračunati s korupcijom, rekao je da će u tom procesu „smenjivati direktore i ljude koji su u vezi sa nekim koruptivnim zahvatima". On, međutim, nije mogao da nam otkrije svoj plan.

- Ministar moli samo za još malo strpljenja. On će do polovine maja obelodaniti konkretnije predloge aktivnosti u oblasti borbe protiv korupcije - rečeno nam je u Ministarstvu zdravlja.

Ljubinka Račić,Beograd

<<Nazad