<<Nazad

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/125739/Dragana+Jovanovi%C4%87%3A+Milosavljevi%C4%87+mora+da+ode!.html 

press

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/157462/Korupcija%3A+Lekari+nam+otimaju+51+vi%C5%A1e+nego+pre+godinu+dana.html

Beograd 11. 04. 2011

PRESS

Drastično „poskupela" KORUPCIJA U ZDRAVSTVU

Korupcija: Lekari nam otimaju 51% više nego pre godinu dana

Najkorumpiraniji - Zdravstvo je najviše korumpirana oblast u Srbiji, a među doktorima prednjače hirurzi, ginekolozi i anesteziolozi. Najmanje mita ima u domovima zdravlja, a najviše u institutima i kliničkim centrima. „Cene" od 150 pa do čak 5.000 evra

Javna je tajna da svaka operacija u srpskom zdravstvu ima svoju cenu, i to ne onu legalnu nego onu koja se isplaćuje doktorima na ruke. Cene hirurških zahvata, određenih snimanja ili porođaja kreću se od 150 pa do čak 5.000 evra.

Korupcija u bolnicama odavno je poljuljala poverenje građana u zdravstveni sistem, a njeno postojanje priznaju i svi nadležni. Novi ministar zdravlja Zoran Stanković je u svim intervjuima i nastupima od kada je postavljen naglasio iskorenjivanje korupcije ili njeno svođenje na „razumnu" meru kao centralnu temu (pogledajte okvir).

Korupcija je, kažu izvori Pressa, najprisutnija među hirurzima, pa ginekolozima, dok su na trećem mestu anesteziolozi. Među hirurzima najviše na ovaj način zarađuju kardio, neurohirurzi i ortopedi, dok su među ginekolozima najkorumpiraniji akušeri. Korupcije najmanje ima u domovima zdravlja, a najviše u institutima i kliničkim centrima.

Mito za godinu dana porastao skoro 100 evra

Prema poslednjem istraživanju o korupciji i podmićivanju, koje je u oktobru prošle godine sproveo TNS „Medija galup", zdravstvo je „šampion", dok su posle lekara najpodmitljiviji policajci, a zatim službenci u državnoj administraciji i profesori. Od ispitanika koji su se izjasnili da su dali mito, čak 57 odsto ga je dalo lekarima.

Stručnjaci kažu da korupcija u zdravstvu svake godine poprima sve veće razmere. Prosečna vrednost mita u oktobru 2009. godine iznosila je 169 evra, da bi u oktobru prošle godine bila 255 evra.

Pomoćnik direktora Urgentnog centra KCS Milena Jauković naglašava da su korumpirani ljudi u zdravstvu „umreženi" i da novog ministra zdravlja Zorana Stankovića čeka veoma težak posao.

- Korupcija je u zdravstvu prisutna već 20 godina. Najmanje je zastupljena u domovima zdravlja, dok je njeno opšte mesto hirurgija. U raznim granama hirurgije ona je način života mnogih lekara - kaže Jaukovićeva.

Ona ističe da postoji nekoliko modela kako se iznuđuje novac.

- To je i te kako razređen sistem. Ima onih koji otvoreno traže, ali više je onih sa skrivenim namerama. Takvi, naime, odlažu pacijentu termin za dva ili šest meseci, a svako zna da će, ako ponudi novac, brže doći na red za operaciju. Jer, ako sve ide glatko, razume se, nema potrebe za podmićivanjem. Ima i onih za koje radi drugo osoblje, i koje bije glas da se do njih ne može doći ako ne dobiju određeni iznos. Takvi imaju posrednike, koji novac uzimaju posle završenih operacija - otkriva Jaukovićeva i dodaje da je reč o velikoj moralnoj destrukciji i poremećenom vrednosnom sistemu.

Pulmolog Instituta za plućne bolesti i tuberkulozu KCS-a i bivša sekretarka za zdravstvo u Beogradu Dragana Jovanović kaže da je, kada je reč o korupciji, dovoljno pogledati odgovore naše vlade na upitnik EU.

- U njemu je i sama Vlada na pitanje koja je oblast najkorumpiranija navela da je to zdravstvo. Poražavajuće je da posle tolikih godina i uloženih miliona evra imamo takav rezultat u srpskom zdravstvenom sistemu - kaže Jovanovićeva.

Od korupcije o zdravstvu mnogi i dalje okreću glavu. Pacijenti pronalaze razumevanje samo u raznim udruženjima i nezavisnim organizacijama koje se bore protiv korupcije. Samo antikorupcijskom sajtu Pištaljka, za nekoliko meseci rada stiglo je 600 prijava koje su se odnosile na korupciju u zdravstvu.

- Nje ima na ginekologiji, neurohirurgiji, ortopediji... Za operaciju ugradnje veštačkog kuka doktori traže 1.000 evra. Na ginekologiji u Zdravstvenom centru „Studenica" u Kraljevu doktori su jednom čoveku tražili „donaciju" da bi mi porodili ženu. Postoji slučaj da je jedan mladi Rom za istu proceduru u istoj ustanovi ponudio doktoru 10 evra, a ovaj ga podrugljivo pitao da li mu to daje za doručak - navodi za Press saradnik „Pištaljke" Ivan Ninić.

<<Nazad