<<Nazad

 

 

naslovna.jpg
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Kredit-za-obnovu-KCS-na-teret-gradjana.lt.html

7.04.2011.

Kredit za obnovu KCS na teret građana

Bajec: Uskoro rešenje za rekonstrukciju

Odgovornost zbog problema u planovima preuređenja Kliničkog centra Srbije i kašnjenja radova ne snosi ova ustanova, jer su taj posao radile strane firme i Jedinica za implementaciju projekta za rekonstrukciju kliničkih centara Ministarstva zdravlja, kaže doc. dr Đorđe Bajec, direktor KCS-a. Za nedelju ili dve, najavljuje dr Bajec, biće saopšteno rešenje kako da se obavi rekonstrukcija najveće zdravstvene ustanove na Balkanu, i to u dogovoru sa dr Zoranom Stankovićem, novim ministrom zdravlja.

– Dr Stanković ima veoma dobra i široka razmišljanja o ovom problemu koja se podudaraju sa našim mišljenjem o daljoj realizaciji projekta – istakao je dr Bajec, ne želeći da otkriva detalje dogovora pre istupanja novog ministra.

Da postoje veliki problemi u vezi sa preuređenjem KCS-a, obelodanio je prekjuče dr Stanković, rekavši da dinamika rekonstrukcije KCS-a mora da se preispita zbog lošeg idejnog projekta i da je potpuno razočaran onim što je čuo o izgradnji ove ustanove, dodavši da bi loš proračun seizmološkog talasa mogao da dovede od urušavanja objekta u slučaju zemljotresa.

Prof. dr Dragana Jovanović, bivša sekretarka za zdravstvo Beograda i predstavnik organizacije „Doktori protiv korupcije”, kaže da je ova situacija već viđena i da se sve ono što je loše ponavlja iz prethodnih rekonstrukcija bolnica. Ona ističe da je ovde reč o loše urađenom projektu i da ne sme kredit uzet za njegovu realizaciju da padne na pleća građana, a da se pri tom radovi ne urade dobro.

– Do sada je urađen samo idejni projekat sa predloženim rešenjima, od kojih su neka nakaradna, a zaduživanjem građana kod Evropske investicione banke kreditom od 200 miliona evra ne daje se razlog za optimizam. Poučeni iskustvom sa lošom rekonstrukcijom KBC „Zvezdara” i KBC „Zemun”, trebalo bi da zahtevamo angažovanje odgovarajućih eksperata sa ciljem da se proveri opravdanost ponuđenih rešenja u izrađenim idejnim projektima. Građani Srbije su ti koji će duboko osetiti obe posledice – postignutih rezultata projekta rekonstrukcije i otplaćivanja kredita narednih 20 godina. Na osnovu delimičnog uvida u projekte stiče se utisak da je njihov kvalitet više nego problematičan, i to u pogledu funkcionalne organizacije, racionalnosti korišćenja prostora, poštovanja higijenskih i protivpožarnih standarda, optimalnih uslova za rad osoblja i za boravak – rekla je dr Jovanović.

I Miro Urošević, ugledni arhitekta koji je projektovao nekoliko bolnica u Evropi, saglasan je sa stavovima dr Jovanović, ali smatra da u ovoj priči najpre treba da se oglasi bivši ministar zdravlja dr Tomica Milosavljević, koji juče nije želeo za „Politiku” da komentariše priču oko rekonstrukcije kliničkih centara. Urošević smatra da se izjava dr Bajeca da oni imaju spremne projekte graniči sa naučnom fantastikom, jer je nemoguće uraditi projekat preuređenja bolnice za dve nedelje.

– Ukoliko su ga izrađivali duže vreme, znači da su oni očekivali da će da propadne koncept italijanske firme koja je radila na sadašnjem projektu. Nije mi jasno, zašto se nisu oglasili ranije? Šta god da se radi u postojećoj zgradi KCS-a, biće pogrešno. Neophodno je napraviti presek stanja da se vidi koliko je novca dosad potrošeno i na šta. Čuo sam priču da će italijanska firma da plati penale, ali koliko sam ja upoznat, oni se nigde nisu obavezali da plate odštetu za loš rad, jer se od nje nije ni tražilo da priloži polisu osiguranja za štetu od profesionalne odgovornosti. Odgovornost u ovoj priči snosi i Tomica Milosavljević i nije slučajno to što je on naglo podneo ostavku. Verovatno nije imao petlju da kaže da se prodaje magla oko sanacije kliničkih centara – rekao je Urošević.

Doktorka Dragana Jovanović kaže da joj nije jasno zbog čega je odlučeno da se projektanti i konsultanti biraju putem tendera za javne nabavke, koji se, prema saznanju nekih eksperata, u zapadnoj Evropi smatraju neadekvatnim za ovakvu vrstu projekata, jer je praksa da se raspisuju međunarodni arhitektonski konkursi.

Danijela Davidov-Kesar

----------------------------------------

Sporno i preuređenje 20 bolnica

Dragana Jovanović kaže da je projekat „Hitna rekonstrukcija 20+1 bolnica u Srbiji” od 2004. godine obuhvatao i uređenje dva kliničko-bolnička centra – „Zvezdara” i „Zemun”. Dosadašnji događaji posle šest godina od početka realizacije projekta, kaže ona, ukazuju jasno na sve nepravilnosti, loše rezultate i štetu nanetu građanima Srbije, koji, pri tome, otplaćuju 20 godina kredit Evropske Investicione Banke uzet u svrhe „uspešnih” rekonstrukcija ovih bolnica.

– Do sada je potrošeno za rekonstruktivne radove u ove dve bolnice više od sedam miliona evra. Novac je bio predviđen za jednu vrstu radova, a utrošen je za drugo, pri čemu se odustajalo od osnovnim ugovorom predviđenih neophodnih radova. Ministarstvo zdravlja, kao investitor, preko svoje Projektne implementacione jedinice, protivzakonito je davalo naloge za mnoge radove bez prethodno obezbeđenih sredstava – tvrdi dr Jovanović.

objavljeno: 07.04.2011.

Back

 

<<Nazad