<<Nazad

http://www.kurir-info.rs/vesti/nezakonita-nabavka-lekova-za-rak-84146.php

 

Afera „citostatik 2“ - 24 miliona evra otiŠlo bez tendera

NEZAKONITA NABAVKA LEKOVA ZA RAK!

Četvrtak, 7. April, 2011.| Autor: Ekipa Kurira

Citostatici se kupuju kao na pijaci. Unapred se zna kolika svota novca će se potrošiti na njih, a potom se traže pacijenti kojima će se lekovi dati, tvrdi Dragana Jovanović

BEOGRAD - Citostatici se kupuju na mufte!
Dr Dragana Jovanović iz udruženja „Doktori protiv korupcije“ i bivša članica komisije za nabavku citostatika kaže za Kurir da se ti lekovi nabavljaju protivzakonito!

Prema njenim rečima, ona je izašla iz komisije za nabavku citostatika, a odbila je da se u nju vrati upravo iz navedenih razloga.
- Nabavljaju se kao na pijaci! Unapred se zna kolika svota novca će se potrošiti na citostatike, a potom se traže pacijenti kojima će se citostatici dati . Trebalo bi da je obrnuto - da se prvo skenira situacija: koliko ljudi boluje od koje vrste raka, a da se posle vidi koju količinu citostatika treba nabaviti - objašnjava ona za Kurir.

I ove godine je, kako je Kurir objavio, Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) u februaru kupio citostatike sa C liste za ovu godinu u vrednosti od 24 miliona evra. Oni su kupljeni bez tendera, u direktnim pregovorima i bez javnog oglašavanja. Da bi izbegli tender, lažno su se pozvali na dopis Agencije za lekove i medicinska sredstva. Kako je RZZO objavio u Službenom glasniku, u dopisu Agencije stoji da za 16 citostatika postoji po jedan proizvođač i jedan ekskluzivni distributer. Agencija je to demantovala za Kurir i navela je da ih RZZO nije ni pitao da se izjasne o distributerima citostatika, jer oni nisu za to nadležni.

- Katastrofa je to što je RZZO u Službenom glasniku objavio netačnu informaciju, da im je Agencije za lekove u dopisu navela da za te citostatike postoji jedan ekskluzivni distributer - kaže dr Dragana Jovanović.

RZZO: Sve je u skladu sa zakonom!

U RZZO ponavljaju da su nabavku citostatika u potpunosti sproveli u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, koji u članu 24, stav 1. tačka 3, jasno definiše proceduru „da iz razloga povezanih sa zaštitom isključivih prava, nabavku može ispuniti samo određeni ponuđač“.
- RZZO je pre pokretanja pregovaračkog postupka uputio dopis Agenciji za lekove i medicinska sredstva, od koje je zatražio i dobio listu proizvođača i nosilaca dozvole za citostatike, i na osnovu koje je konstatovano da se upravo radi o situaciji opisanoj u navedenom članu Zakona - objašnjavaju u RZZO i dodaju da su na osnovu svega toga „pokrenuli pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva“.


Čista zarada od 17,6 miliona evra!

RZZO godišnje kupi citostatike u vrednosti od oko 40 miliona evra. Kako je Kurir saznao od dobro obaveštenog izvora iz farmaceutske industrije, 32 odsto te sume, odnosno 12,8 miliona evra je proizvođačka cena leka. Na to se dodaje PDV od osam odsto, marža veledrogerija od šest odsto, troškovi distribucije, transporta, poslovanja od oko 10 odsto... Čista zarada je oko 44 odsto, odnosno 17,6 miliona evra.


Nenadić: Zbog sličnih nabavki je već bilo hapšenja!

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbije, tvrdi za Kurir da „je suprotno zakonu da se bilo koji proizvod, pa i lekovi, nabavlja po njegovom proizvođačkom imenu“.
- Tako se diskriminišu svi ostali koji proizvode iste i slične lekove određenog hemijskog sastava i jačine. Sporna je odluka da se nabave lekovi po fabričkim imenima, pošto u tom slučaju postoji samo jedan proizvođač. Sličan problem postojao je kad je otvorena afera „citostatik“ i uhapšeni su lekari i farmaceuti. Članovi komisije za nabavku citostatika predlagali su tačno određene lekove po proizvođačkim imenima - objasnio je Nenadić.

<<Nazad