<<Nazad
logoBlic

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/242755/Stankovic-Prvo-je-potrebno-gasiti-pozare

Stanković: Prvo je potrebno "gasiti požare"

BEOGRAD - Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je večeras da se u zdravstvu prvo moraju "gasiti požari" da bi se građanima pružila što bolja zdravstvena nega i usluga, kao i da će se truditi da se zakoni poštuju i da će ubuduće sigurno biti manje korupcije u toj oblasti.

 "Prvo treba da 'gasimo požare' da bi se ljudima pružila što bolja zdravstvena nega i usluga, koja može da podrazumeva barem poboljšanje odnosa prema bolesnima", rekao je Stanković u "Utisku nedelje" na B92 i dodao da je potrebno raditi i na strateškim pitanjima iza kojih će stati država i koji će se u dužem vremenskom periodu, bez obzira koje na vlasti, poštovati.

On je rekao da je prvo potrebno sagledati situaciju i napraviti analizu gorućih problema, da ne treba donositi odluke "preko noći" i da će razgovarati sa svima koji žele da govore o problemima u zdravstvu

Stanković je ponovio da će građani moći da osete poboljšanje u zdravstvenom sistemu za pet godina, ukoliko na tome bude radila cela zemlja zajednički.
Prema njegovim rečima, mora se imati u vidu da se u Srbiji za zdravstveno zbrinjavanje godišnje izdvaja 300 evra po glavi stanovnika, kao i da trenutno ima 1,2 miliona građana bez prihoda, za čije zdravstveno osiguranje država mora da izdvoji sredstva.

Pulmolog instituta za plućne bolesti i tuberkulozu KCS-a i nekadašnja gradska sekretarka za zdravlje Dragana Jovanović smatra da u zdravstvenom sistemu mora doći do departizacije i depolitizacije i nakon toga krenuti u izmenu loših zakona.
Jovanović je rekla da bi trebalo i utvrditi odgovornost u aferi "Kraba" i lečenju stranih državljana u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici, a ministar Stanković je naveo da je to potrebno istražiti.

 
<<Nazad