<<Nazad 
http://www.kurir-info.rs/vesti/politika/stankovic-udara-na-farmakomafiju-74073.php

STANKOVIĆ UDARA NA FARMAKOMAFIJU!

Sreda, 9. Februar, 2011.| Autor: Saša M. Stajić

Od novog ministra zdravlja Zorana Stankovića očekuje se odlučan obračun s farmakomafijom, s kojom je već imao sukobe dok je bio na čelu VMA

BEOGRAD - Od njega se očekuje da se obračuna s farmakomafijom!
Zoran Stanković, novi ministar odbrane, postavljen je na funkciju da bi stao na rep jednoj od najmoćnijih mafija u Srbiji, onoj koja se bavi proneverama prilikom trgovine lekovima!

Kako Kurir saznaje, lider G17 plus Mlađan Dinkić odlučio je da Tomicu Milosavljevića zameni Stankovićem upravo zbog njegove beskompromisnosti, koju je pokazao od 2002. od 2005. godine. U to vreme kao načelnik VMA Stanković je pokušavao da stopira sumnjive rabote vezane za trgovinu lekovima.

- Osnovni razlog za to da Stanković, a ne neko iz G17, dođe na to mesto jeste potreba da se prekinu tokovi novca koji dugo bodu oči, a tiču se sumnjive nabavke i prodaje lekova i medicinske opreme - kaže izvor Kurira blizak Stankoviću.

Novi ministar zdravlja „zadužio“ je lidera G17 plus pre nekoliko godina, kada mu je ukazao na sumnjivu nabavku satelita od Izraelaca. Tadašnjeg ministra odbrane Prvoslava Davinića označio je kao jednog od ključnih „igrača“ u toj priči.

- Stanković je tokom 2002. i 2003, u ime VMA, podneo krivične prijave protiv nekoliko osoba zbog sumnjive trgovine medicinskom opremom i još sumnjivije prodaje lekova. Među njima se nalazi i Radoslav - Lale Sekulić, predsednik UO firme „Best grup“ - kaže naš sagovornik.

Kakva je sudbina tih krivičnih prijava? Nijedna nije procesuirana! Lale Sekulić je pre tri dana, odlukom Vrhovnog suda Srbije, oslobođen optužbe da je zloupotrebio službeni položaj u aferi „citostatici“. Međutim, procesi protiv njega i drugih osoba koje je inicirao Zoran Stanković još uvek „hvataju prašinu“ u nečijim fiokama.
Do kada?

Promenom zakona protiv korupcije

Može li novi ministar zdravlja da se izbori s korupcijom u zdravstvu? Prema mišljenju predsednice udruženja Doktori protiv korupcije Dragane Jovanović, moraće najpre da menja zakon.
- Mora da se depolitizuje zdravstvo, da se promene najbliži saradnici bivšeg ministra i da se promeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju iz 2005. Ukoliko bi tokovi novca kroz tendere postali transparentniji, marginalizovao bi se prostor za farmakomafiju - poručuje Jovanovićeva.


Šta radi farmakomafija

gura svoje medicinske proizvode
uvaljuje lekove koje zastupa na prioritetne liste
uzima masne provizije za sve to
korumpira odgovorne na važnim funkcijama

<<Nazad