<<Nazad

ПРАВДА
31.јануар 2011.

Грешком умрло 50 пацијената

Тема дана | 30. јануар 2011. | 19:13

После оставке министра здравља Томице Милосављевића, који је на овој функцији поставио рекорд од осам година министровања, остала су многа нерешена питања, као и поражавајуће стање у српском здравству. Србија је можда једина држава у Европи која нема статистику о лекарским грешкама. Чак је и Хрватска признала да лекари годишње учине 1.600 грешака, а америчке статистике кажу да годишње због грешака у лечењу и погрешне терапије умре 98.000 људи – више него од рака, сиде и саобраћајних несрећа заједно.

Према нашим незваничним сазнањима, за време мандата Милосављевића поднето је више од 100 кривичних пријава због несавесног лечења пацијената. Тачан број преминулих због лекарских грешака није утврђен, али се на основу кривичних пријава процењује да их има више од 50.

Бивши градски секретар за здравство др Драгана Јовановић за „Правду“ каже да се стање у здравству не може поправити самим одласком Томице Милосављевића, као и да је деценијски министар остао дужан јавности многе одговоре и објашњења.

– Наравно да се не може рећи само „Подносим оставку, хвала и до виђења“, већ би требало објаснити због чега се оволико чекало и још увек чека на процесуирања одређених лекара и приватних установа у којима су се десиле смрти пацијената под неразјашњеним околностима. Дакле, треба већ једном установити све околности које су довеле до смртних исхода код пацијената, чији су случајеви у јавности оцењени као сумњиви, односно као последице неодговарајућег лечења. Такође, требало би видети и да ли ће још неки људи из Милосављевићевог окружења у министарству бити промењени. Оно што је обележило еру бившег министра јесте симулација правог стања у здравству, представљани су лажни успеси, а гурало се под тепих право стање ствари – сматра др Јовановић.

И представник Удружења „Доктори против корупције  “,д р Драшко Карађиновић, сматра да многи случајеви у здравству, укључујући и судске спорове због смрти пацијената, неће бити решени Милосављевићевом оставком.

– Томица је иза себе оставио хаос, као и своје партијске апартчике који остају на местима у разним здравственим установама по Србији. У таквом амбијенту немогуће је направити ланац одговорности. Бојим се да ће многе несавесне грешке људи у белом остати некажњене и избећи правди. Досад се је све сламало на лекарима који су узели 200 евра, а шта је са оним крупним зверкама? Риба од главе смрди, а не од репа. Верујем да је Томица Милосављевић отишао под притиском ЕУ и надам се да је ово почетак својеврсне „санадеризације“ Србије – каже др Карађиновић.


<<Nazad