logoBlic

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/229386/Naplacuju-pregled-dojke-koji-inace-placa-RZZO

 

Ombudsman o potkradanju pacijenata u zdravstvenim ustanovama

Naplaćuju pregled dojke koji inače plaća RZZO

A. Kamaši | 15. 01. 2011. - 00:02h | Komentara: 0

Kancelarija zaštitnika građana trenutno proverava zdravstvenu ustanovu u kojoj lekari naplaćuju pregled dojke iako te troškove pokriva Republički zavod za zdravstveno osiguranje. 

- U toj ustanovi traže pacijentima da plate pregled ili će u suprotnom čekati na pregled po uputu šest meseci. Na njihovu nesreću, to su uradili ženi koja je zaposlena u mojoj stručnoj službi koja me je o tome obavestila. Znate, ljudi se i dalje teško odlučuju da prijave zloupotrebe, jer i nakon toga moraju da se leče na istom mestu - kaže Janković za „Blic”.

On podseća da su kontrolom u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici već utvrđena kršenja prava pacijenata. U Institutu je lečenje domaćih pacijenata od malignih oboljenja organizovano kroz dopunski rad, iako je obuhvaćeno obaveznim zdravstvenim osiguranjem i za njega Institut ima obezbeđene zdravstvene radnike.

- U kontroli Instituta smo pregledali oko 400 kartona. Naplaćene su milionske sume, a cena pregleda je zavisila od broja tretmana - kaže Janković.

Pacijentima koji su zahtevali povraćaj sredstava Institut je vratio novac, a iako je Zaštitnik građana zahtevao i odgovornost nadležnih, to se nije dogodilo. U dopisu Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo upućenom Zašitiniku građana navodi se sledeće:

- Težina utvrđenih propusta nije takva da bi trebalo pozivati na dodatnu odgovornost rukovodstvo Instituta, posebno imajući u vidu činjenicu da je rukovodstvo izvršilo naložene mere u otklanjanju nepravilnosti koje su se pojavile u obavljanju dopunskog rada.

Janković kaže da trenutno sakuplja argumente kako bi tražio izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Dragana Jovanović, koordinatorka udruženja „Doktori protiv korupcije”, kaže za „Blic” da je primer Instituta u Sremskoj Kamenici tipičan primer kršenja prava pacijenata.

- Ima i drugih primera. Neke usluge se naplaćuju kao vanstandardne, a da to nisu. U vanstandardne usluge spadaju, na primer, pregledi za vozačku dozvolu. To nisu ulatrazvuk srca ili stomaka, a to se negde naplaćuje kao vanstandardna usluga - kaže Jovanović.