<<Nazad

ПРАВДА
5.децембар 2011.

http://www.pravda.rs/2011/01/05/milosavljevic-laze-evropu/

 

Милосављевић лаже Европу

Друштво | 5. јануар 2011. | 11:11


Европски стручњаци оцењују наше капацитете у здравству најгорим оценама, а Упитник ЕУ који нам је послат, бар што се тиче овог друштвеног сегмента,  неће бити прихваћен – упозоравају „Доктори против корупције“, невладина организација која прати стање у здравству и има подршку делегације Европске комисије у Београду.

Pravda_doktori-protiv-korupcije

– Повређен је основни принцип ЕУ на право избора лекара и такав модел не постоји нигде ван Србије. На овај начин можемо са врхова прстију да посматрамо ЕУ. У извештају европске агенције која се бави капитацијом стоји: „Бира се доктор из анахроне установе зване дом здравља“ – каже доктор Зоран Радовановић, наводећи да примедби и разлога за неприхватање Упитника има много. Издвојио је и Институт „Торлак“, некада најбољи у региону и четврти у Европи.

– Експерти ЕУ понудили су стратешки документ за „Торлак“ са идејом да може сам себе да издржава. Обезбеђен је био и кредит Европске инвестиционе банке који није доведен до краја, па су из ЕУ понудили да Светска банка дода паре. И ништа, данас пројект пропада – каже Радовановић.

Координатор „Доктора против корупције“ Драшко Карађиновић издваја део Упитника који се односи на Национални здравствени рачун.

– Нико не зна где иде новац из БДП-а, која врста услуга се пружа и која врста добара се купује, што је циљ овог рачуна. На сајту „Батута“ каже се да је рад на НЗР почео 2004. године, дакле, тамо дословно пише да НЗР постоји. Тај пројекат је финансирала Светска банка, а Велика Британија је додала још 300.000 евра. Те паре су се „затуриле“ или су „испариле“, тек поменутог рачуна нема. Овакво симулирање стварног стања скупо ће нас коштати у комуникацији са ЕУ, јер то што ми причамо Европи нема везе са стварношћу – каже Карађиновић и додаје да је Национални здравствени рачун у овим околностима чак немогуће направити, јер нема евиденције о приватном здравственом сектору.

Ни Мирослав Петровић из Удружења корисника здравствених услуга „Клуб здравље“ не верује да ће одговори у Упитнику бити прихваћени.

– Ко ће у ЕУ прећи преко неповредивости права на живот, што је једно од питања из Упитника? Како ћемо одговорити ЕУ? Потпредседник Владе Божидар Ђелић тврди да је све спремно и да ће одговори бити квалитетни. Ја додајем: надам се и истинити! Све институције у Србији биле су обавештене о злоупотребама и стварном стању и сва антикоруптивна тела такође, али нису реаговали. Да ли су пројекти финансирани парама из Европе успешни? Јесу, јер су паре потрошене. Само је питање за кога су успешни. За нас пацијенте нису – закључује Петровић.

Реформа без успеха

Председник Одбора за здравље Скупштине Србије Паја Момчилов упозорава да европски експерти сматрају да је покушај реформе српског здравства неуспешан.

– Здравствена ситуација је изузетно лоша; имамо пораст смртности, а лоше трендове не заустављамо, чак их и не успоравамо. Биолошки смо угрожени, а Министарство ту истину не признаје – каже Момчилов.

Он каже да се Одбор којим председава у појединим ситуацијама издигао изнад страначких интереса.

– Али, ми нисмо права адреса и место за расправу о здравственом систему – упозорава Момчилов.

Србија годишње даје 11 милиона евра за крв

Стање у српком здравству је препрека на нашем европском путу. Наше виђење послаћемо у Европску комисију јер је то је питање за њих. Протраћен је европски новац, јер је трансфер средстава ишао преко НВО које су формирали поједини владини ресори. Нисмо побољшали здравствени систем ни извели реформе, а последица је отежан пут ка ЕУ – тврди Драгана Јовановић, бивши градски секретар за здравство Београда и члан НВО „Доктори против корупције“.

Јовановић додаје да је само за реформу трансфузиологије у Србији стигло седам милиона евра донација.

– Циљ је био стимулација добровољног давалаштва крви и да се наш центар модернизује и стави у функцију, али је у старту промењен пројектни циљ. Због интереса увозног лобија сваке године Србија даје 11 милиона евра за крв – оптужује смењена бивша секретарка за здравство Београда.

Србија ће платити 4,5 милијарди евра

„Доктори против корупције“ тужили су Институт за онкологију у Новом Саду због корупције и трговине листама чекања, а Мирослав Петровић из Удружења корисника здравствених услуга „Клуб здравље“ назива скандалом да су у Министарству здравља оно што се дешавало назвали „добар извозни посао“.

– Институт је најавио тужбу против нас због наводног нарушавања угледа те институције и ја искрено жалим што до тужбе није дошло. Сада око 3.000 људи има право на одштету. По човеку то је милион и по евра, значи Србија би требало да плати 4,5 милијарди евра – каже Петровић.

Д. Башовић

<<Nazad