logoBlic

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/221193/Lekari-prodaju-mesta-u-bolnicama


Borba protiv korupcije

Lekari prodaju mesta u bolnicama

M. Krkić | 03. 12. 2010. - 00:02h | Komentara: 9

– Građani nam se često žale da mesto u bolnici dobija onaj ko plati, dok korisnici zdravstvenog osiguranja najčešće završe na listi čekanja. U Srbiji svake godine od malignih oboljenja oboli 30.000 građana, a više od 15.000 ne stigne da se leči na vreme – upozorio je Miroslav Petrović, potpredsednik Udruženja za zaštitu prava pacijenata.

On je napomenuo da se ovo udruženje žalilo svim nadležnim državnim organima koji se bave prevencijom korupcije, ali da niko nije reagovao.

Na okruglom stolu „Projekti u zdravstvu finansirani od EU“, koji je juče organizovalo udruženje Doktori protiv korupcije, ocenjeno je da upravljanje donacijama iz EU mora da bude transparentno.

– EU je do sada uložila 130 miliona evra u zdravstvene projekte u Srbiji, a svi ti projekti doveli su do sumnjivih rezultata. Korupcija u zdravstvu kod nas raste za tri do šest odsto na svakih šest meseci – rekla je dr Dragana Jovanović iz pomenutog udruženja.

Ona je podsetila da je još pre nekoliko godina prihvaćen i predlog za rekonstrukciju Instituta za onkologiju, ali se ta dokumentacija zagubila u Ministarstvu zdravlja.

I dalje čitav manji grad, oko 32.000 ljudi, godišnje umire zbog kardiovaskularnih i malignih bolesti, upozorila je Jovanovićeva.