logoBlic

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/226181/U-Institutu-za-onkologiju-trgovali-listama-cekanja

 

Nevladina organizacija "Doktori protiv korupcije"

U Institutu za onkologiju trgovali listama čekanja

Beta | 28. 12. 2010. 

Nevladina organizacija Doktori protiv korupcije zatražila je danas od ministra zdravlja Tomice Milosavljevića da pokrene krivični postupak protiv Instituta za onkologiju Vojvodine (IOV) zbog trgovine listama čekanja, saopšteno je iz te organizacije.

U saopštenju se navodi da ukoliko Milosavljević ne podnese tu krivičnu prijavu, onda će ta NVO podneti krivičnu prijavu protiv ministra kao saučesnika i najodgovornije osobe zdravstvenog sistemaSrbije.

"Milosavljević i dalje ćuti, uprkos činjenici da je upravo Ministarstvo zdravlja svojom saglasnošću 2009. godine omogućilo da nezakonitim dopunskim radom kroz trgovinu listama čekanja na radioterapiju, nekolicina zaposlenih u Institutu za onkologiju Vojvodine ostvare nelegalnu zaradu u milionima evra. Time su istovremeno uskratili osnovno ljudsko pravo na život", kaže se u saopštenju. 

Milosavljević se u proteklom periodu oglušio o upozorenja u vezi sa tim, koja su uputili Odbor za zdravlje Skupštine Srbije, stručna udruženja, nevladine organizacije, mediji i pojedini lekari sa IOV, navodi se u saopštenju.

U medijima se više puta pominjalo da je na tom institutu bilo sumnjivih radnji vezanih za liste čekanja i naplatu zračenja, koje je redovna terapija pacijenata sa malignim oboljenjima, kroz dopunski rad lekara.