<<Nazad

http://www.alo.rs/vesti/33475/Fingirali_uspesnost_projekata

 logo_ALO

Ministarstvo zdravlja obmanulo zvaničnike EU za donacije vredne 130 miliona €

Fingirali uspešnost projekata?!

Petak - 03.12.2010
Ministarstvo zdravlja, koje već osam godina vodi Tomica Milosavljević, obmanulo je zvaničnike Evropske unije da su projekti u zdravstvu, koje su sa 130 miliona evra finansirali evropski poreski obveznici, uspešno realizovani?!

Ovo proizilazi iz dokumentacije koju je delegacija, koja je na zahtev EU analizirala rezultate finansiranih projekata u srpskom zdravstvu, prosledila Udruženju „Doktori protiv korupcije“.
- Prema toj dokumentaciji, značajan broj projekata prikazani su kao jako uspešni, ali su podatke o njima davali lažni izvori. Drugu grupu čine „lažno uspešni“ projekti, čija je uspešnost prikazivana falsifikovanim i izmišljenim rezultatima, što je evropska delegacija ocenila katastrofalnim - ukazala je Dragana Jovanović, koordinator Udruženja „Doktori protiv korupcije“. Na okruglom stolu, posvećenom rezultatima projekata u zdravstvu finansiranim od EU, ona je istakla da je u poslednjih osam godina na ove projekte potrošeno 130 miliona evra, a da je za njihovo sprovođenje i rezultate odgovorno Ministarstvo zdravlja.
- Sve te projekte sprovodila je ista grupa ljudi. Uprkos tome, rezultati ovih projekta su krajnje sumnjivi. To dovodi do diskreditacije projekata EU, što potvrđuje i porast percepcije korupcije u zdravstvu, ali i diskreditacije Srbije u evropskim institucijama, a time i ugrožavanja evropskih integracija. Iz Ministarstva zdravlja su juče za „Alo!“ kratko poručili: „Ukoliko su takve tvrdnje zaista iznete, ministarstvo saopštava da su u potpunosti neistinite.“


S. Đ.

 

<<Nazad