<<Nazad

 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:309991-Udruzenja-lekara-Lose-uradjeni-projekti-EU

Udruženja lekara: Loše urađeni projekti EU

B. C. | 03. decembar 2010.

U poslednjih sedam godina u Srbiju je iz fondova EU ušlo 1,3 milijarde evra, ali to pacijenti nisu dovoljno osetili, kažu u udruženjima lekara i pacijenata

POVERENJE građana Srbije u institucije Evropske unije značajno je opalo, a razlog je u tome što je Ministarstvo zdravlja loše sprovelo projekte koje finansira EU. Pozivajući se na nedavno istraživanje „Medijum Galupa“ o korupciji u zdravstvu, ovo obrazloženje u četvrtak su izneli predstavnici udruženja lekara „Doktori protiv korupcije“ i pacijenata „Zdravlje“.

Prema rečima Dragane Jovanović, predstavnice Udruženja lekara i direktorke Instituta za plućne bolesti KCS, u poslednjih sedam godina u Srbiju je za zdravstvene projekte iz fondova Evropske unije ušlo 130 miliona evra, ali to pacijenti u Srbiji nisu dovoljno osetili.

- Čak ni prioriteti nisu prepoznati, a za kupovinu 14 aparata za zračenje za onkološke institute bilo je potrebno oko trideset miliona evra, odnosno - 0,3 odsto ukupnih izdataka. A to bi skratilo liste čekanja i spasilo mnoge živote - rekao je dr Draško Karađinović.

Prema rečima dr Dragane Jovanović, Ministarstvo zdravlja nije usvojilo ni strateški dokument EU da se „Torlak“ osposobi da proizvodi dve vakcine - protiv gripa i humanog papiloma viruse. Kako je Jovanovićeva rekla, nije jasno zašto je prestala rekonstrukcija za koju je novac stigao iz evropske banke i zašto je jedini cilj da se „Torlak“ pošto-poto proda.

 

 

 

<<Nazad