<<Nazad

 

 

naslovna.jpg

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Dr-Jovanovic-Zloupotrebljen-novac-EU-za-projekte-u-zdravstvu.sr.html

03.12.2010.

Dr Jovanović: Zloupotrebljen novac EU za projekte u zdravstvu

Ugroženo davalaštvo krvi jer se često od porodice i prijatelja pacijenata uoči operacije traži da daju krv

 

„Do početka 2009. godine Evropska unija je finansirala 108 miliona evra u zdravstvo Srbije. Značajan broj projekata koje je finansirala Evropska unija prikazan je kao veoma uspešan, a zapravo je baziran na falsifikovanim podacima”. Ovo su samo neki od podataka koje je u ime nevladine organizacije „Doktori protiv korupcije”, na jučerašnjem okruglom stolu „Projekti u zdravstvu finansirani od EU – kako konačno postići ciljeve?” iznela predsednica ovog udruženja, bivša sekretarka za zdravstvo Beograda, profesorka dr Dragana Jovanović.

Neke projekte je i sama EU prepoznala kao neuspešne i to je dovelo do diskreditacije Srbije u Evropskoj uniji, tvrdi Jovanovićeva.

– Ne sme se dogoditi da isti ljudi, a to je vrlo uzak krug organizovan kao mreža, koji su tokom svih ovih godina radili na projektima, sada rade na popunjavanju pitanja iz Upitnika koji se odnose na oblast zdravstva – upozorila je dr Jovanović.

Kao jedan od primera neuspešno primenjenih projekata koje je finansirala EU, Jovanović je navela reformu transfuziolške službe u Srbiji.

– Prvo je uloženo pet, a zatim još milion i po evra u projekat, koji je trebalo da doprinese uvođenju reda u Službu za transfuziju i stimuliše dobrovoljno davanje krvi. Međutim, projektni cilj je promenjen na početku i ukinuta je Služba za frakcionisanje plazme. Umesto da bude podignut na viši nivo, Nacionalni centar za frakcionisanje plazme je ugašen, a posledica toga je da sada svake godine Srbija daje oko 11 miliona evra za uvoz derivata krvi, a jednokratna pomoć od procenjenih dva miliona bila je dovoljna da se služba postavi na noge – objasnila je dr Jovanović.

Ona je rekla da danas u Srbiji imamo ugroženo davalaštvo krvi, jer vrlo često porodica i rodbina osobe koja mora da se operiše, daje krv, pa je to zapravo postalo „porodično davalaštvo”.

– Nedvosmisleno postoje podaci da se krv na neki način prodaje. Takođe, kada nema dovoljno krvi u Beogradu, pozajmljuje se iz Niša ili Novog Sada. Ali, kada pacijent dobije krv iz tri izvora, ne znamo, ukoliko dođe do reakcije, koji izvor ju je izazvao – navela je Jovanovićeva.

Bivša sekretarka za zdravstvo Beograda je naročito zamerila što nisu sprovedeni projekti za palijativno zbrinjavanje za umiruće od raka.

Draško Karađinović je zabrinut kako ćemo u Upitniku Evropske unije odgovoriti na pitanje koliko izdvajamo za zdravstvo kada je taj podatak nepoznat. Bivša direktorka Fonda je tvrdila da je to šest procenta od bruto nacionalnog dohotka, ministar zdravlja da je to osam odsto, Svetska banka – 11 odsto.

Olivera Popović

-----------------------------------------------

Institut za transfuziju krvi: krv se ne prodaje

– Nije tačno da se davalaštvo krvi svelo na porodično davalaštvo krvi, a to potkrepljuje podatak da od 2006. do 2009. godine beležimo porast davalaštva krvi. Zimi više skoro i da nemamo nestašicu krvi, dok je leti ova nestašica specifična i za druge zemlje zbog godišnjih odmora. Navodi doktorke Jovanović da se krv u Srbiji prodaje je ružna insinuacija i vređa dostojanstvo desetine hiljada ljudi koji svakodnevno daju krv. Nama takvi slučajevi nisu poznati – rekla je juče za „Politiku” Gordana Antuljeskov, pi-ar Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Ona je potvrdila da se u slučaju nestašice u Beogradu krv doprema iz drugih gradova Srbije.

– Služba transfuziologije funkcioniše kao jedinstvena služba i isti kriterijumi važe na celoj teritoriji, dakle i u Nišu i u Novom Sadu. Testovi, principi i doktrina transfuziologije su jedinstveni u svim centrima. Uobičajeno je da se preuzimaju viškovi krvi. Može da se uđe u trag svakoj jedinici krvi, bilo da dolazi iz Niša ili Vojvodine – objasnila je Gordana Antuljeskov.

------------------------------------------------------

Ministarstvo zdravlja: nemoguće lažirati podatke u projektima sa EU

– Ministarstvo zdravlja sa delegacijama Evropske unije već godinama sarađuje kroz projekte i taj način saradnje je partnerski, što znači da obe strane kontrolišu ove projekte i nemoguće je falsifikovati bilo kakve podatke. Nemoguće je lažno prikazati uspeh ili neuspeh bilo kog projekta. Međutim, da su projekti bili neuspešni, oni bi sa nama prekinuli saradnju, a to se nije dogodilo, već saradnju nastavljamo dalje kroz IPA projekte – komentarisala je za „Politiku” navode sa jučerašnjeg okruglog stola, Ana Vuksanović, posebni savetnik za medije ministra zdravlja.

objavljeno: 03.12.2010.

Back

 

<<Nazad