<<Nazad

Četvrtak, 3. Decembar, 2010.

 

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/korupcija-u-zdravstvu-visestruko-povecana-62726.php

 

KORUPCIJA U ZDRAVSTVU VIŠESTRUKO POVEĆANA

| Autor: Agencija BETA

 

BEOGRAD - Predstavnici udruženja lekara "Doktori protiv korupcije" i pacijenata "Zdravlje" ukazali su danas da je korupcija u zdravstvu Srbije višestruko povećana u poslednjih godinu dana i da je opalo povrenje građana u institucije Evropske unije zbog lošeg sprovođenja projekata Ministarstva zdravlja koje finansira EU.

Na okruglom stolu "Projekti u zdravstvu finansirani od EU - kako konačno postići ciljeve?" predstavnica udruženja lekara Dragana Jovanović je navela da je prosečan iznos mita koji su primili lekari u oktobru prošle godine bio 164 evra, a istog meseca ove godine 255 evra.
- Percepcija, ali i iskustvo građana o korupciji u zdravstvu je višestruko poraslo u poslednjoj godini - kazala je Jovanovićeva, koja je i bivša sekretarka za zdravstvo Beograda i direktorka Instituta za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije.

- Zbog lošeg sprovođenja projekata finansiranih od EU, koji su u Srbiji od 2003. godine, opalo je i poverenje građana u Uniju, kao i u rad nevladinih organizacija, jer postoje one koje su osnovane iz vladinih resursa - ocenila je Jovanovićeva.

Miroslav Petrović iz udruženja pacijenata "Zdravlje" je istakao da je u Srbiji pacijentima sa malignim oboljenjima koji se stavljaju na listu čekanja na zračenje uskraćeno pravo na život.
- Projekti finansirani od EU nisu uspešni čim imamo tolike liste čekanja na zračenja, kao i u drugim oblastima lečenja - ocenio je on.

<<Nazad