<<Nazad

http://www.alo.rs/vesti/32177/Nedopustivo

 logo_ALO

 UO RZZO nema pojma da je bivša direktorka uzela otpremninu

Nedopustivo!

Subota - 23.10.2010
Njegoš Potežica, zamenik predsednika Upravnog odbora Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, zatečen je i iznenađen saznanjem „Alo!“ da je bivša direktorka te ustanove Svetlana Vukajlović proglašena tehnološkim viškom i da je dobila otpremninu.

- Ona je Upravnom odboru podnela neopozivu ostavku, nakon čega je raspisan konkurs i izabran novi direktor RZZO. Meni kao članu UO nije poznato da je uzela otpremninu, ali ako je to tačno, onda je to neverovatno. Ne znam po kojem osnovu je to mogla da uradi, kada RZZO nije njena matična kuća. Razrešenjem sa funkcije direktora u RZZO ona se vraća u firmu iz koje je došla, a to je „Delta đenerali osiguranje“, gde joj je, koliko je meni poznato, bio zamrznut radni odnos - objašnjava Potežica, koji je i predsednik Sindikata zaposlenih u državnoj upravi. On je najavio da će se ovim problem UO RZZO sigurno pozabaviti na narednoj sednici. O tome da je Vukajlovićava ispraćena uz otpremninu ništa ne zna ni Slavko Vlaisavljević, član UO RZZO koji zastupa Granski sindikat „Nezavisnost“.
- UO o ovome nije bio obavešten niti o tome odlučivao, a da jeste, sigurno ne bi to dopustio - izjavio je Vlaisavljević za „Alo!“.
Podsetimo, Vukajlovićeva je ranije potvrdila medijima da je „Delta đenerali“ njena matična kuća u kojoj je zamrzla radni staž kada je prešla u RZZO. Nemanja Nenadić iz organizacije „Transparentnost Srbija“ smatra da je uzimanje otpremnine i pri tom prelazak u drugu firmu sledećeg dana suprotno suštini kojoj otpremnina služi, a to je da se obezbede oni koji ostanu bez posla.

- Ne znam da li je u ovom slučaju Vukajlovićeva prekršila zakon, ali čak i da nije, zakon koji joj je to omogućio treba menjati. To je neracionalno trošenje javnih resursa i takve propise treba menjati. Iz Direkcije RZZO, međutim, navode da je Vukajlovićeva bila u radnom odnosu na neodređeno vreme te da je razrešenjem sa mesta direktora ostala neraspoređena.
- Svetlana Vukajlović se izjasnila za dobrovoljni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine pod istim uslovima kao i 338 stalno zaposlenih u RZZO kojima je prethodno prestao radni odnos u skladu s odredbama Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji i odluke o maksimalnom broju zaposlenih u organima državne uprave, javnim agencijama i organizacijama za obavezno socijalno osiguranje - navode iz Direkcije i dodaju da je bivšoj direktorki isplaćena otpremnina u iznosu od 1.701.384,32 dinara, a po članu 158 Zakona o radu i člana 11 Zakona o maksimalnom određivanju broja zaposlenih u republičkoj administraciji. Iz Udruženja korisnika zdravstvenih usluga „Klub zdravlje“, člana međunarodne organizacije IAPO, kažu da ovakvo ponašanje naglašava nužnost približavanja i prihvaćanja evropskih standarda.
- U cilju EU budućnosti, moramo iskoreniti divljaštvo kako ono sa ulica, tako i pera i papira koje sprovode pojedinci u administraciji - kaže za „Alo!“ Miroslav Petrović, potpredsednik udruženja.

 

Ispitati i sukob interesa

Dragana Jovanović iz udruženja „Doktori protiv korupcije“ smatra da je situacija u kojoj Vukajlovićeva daje ostavku pa uzima otpremninu apsurdna, kao i da ceo slučaj treba da ispitaju nadležni organi zbog sumnje na konflikt interesa.
- Ako je ona u „Delti“ zamrzla radni status, pa izabrana za direktora RZZO, onda je od početka bila u sukobu interesa jer dolazi i vraća se u firmu koja se bavi socijalnim osiguranjem - upozorava Jovanovićeva za „Alo!“.


S. Đorđević

<<Nazad