<<Nazad

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/132766/Jovanovi%C4%87%3A+Izmene+propisa+otvaraju+prostor+za+zloupotrebe+u+zdravstvu.html

press
BEOGRAD 10. 09. 2010

Jovanović: Izmene propisa otvaraju prostor za zloupotrebe u zdravstvu

Izmene propisa po kojima lekari opšte prakse, ginekolozi i pedijatri u privatnom sektoru mogu da pišu bolovanje pacijentima, otvara prostor za zloupotrebe i stvoriće nove probleme, upozorava za Press prof. dr Dragana Jovanović, jedan od naših najvećih stručnjaka za plućne bolesti i tuberkulozu

- Ovim se neminovno otvara prostor za nove probleme, pometnju i zloupotrebe u našem zdravstvenom sistemu. Recimo, pacijent koji ne dobije željeno bolovanje, bilo u državnom ili privatnom sektoru, može sada da ode kod nekog drugog lekara, koji će mu izaći u susret. Nakon što je 2005. donet zakon koji je potpuno isključio privatni sektor, nadležni sada pokušavaju da kompromisnim rešenjem poprave situaciju. Ali to je nakaradan pokušaj parcijalnog rešavanja problema - ističe dr Jovanović.

Stvaranje dodatne pometnje

Ona navodi da je potrebno da se zakoni promene, pa da se zaista krene u reformu zdravstvenog sistema - ističe dr Jovanović.

I predsednik skupštinskog Odbora za zdravstvo dr Paja Momčilov kaže za naš list da će ova odluka uneti dodatnu pometnju, i napominje da bi prvo trebalo u potpunosti izjednačiti privatni i državni sektor.

S druge strane, Mima Fazlagić, ginekolog-akušer i vlasnica privatne ginekološke ordinacije kaže za Press da je proširenje prava doktora u privatnoj praksi dobro za pacijente i da će značajno smanjiti mogućnost zloupotrebe!

- Privatni lekar je do sada bio degradiran, jer je svog pacijenta morao da šalje u državni sektor da traži bolovanje. Sada, u situaciji da i sam otvara bolovanje, privatnik će osećati veću odgovornost i svoj potpis neće olako stavljati. Pre svega zato što je privatni lekar nezaštićeniji od kolege u državnoj praksi i neće lako da prokocka ono što je sam stvorio - ističe dr Fazlagić.

U Ministarstvu zdravlja kažu za Press da će privatni lekar opšte prakse moći da izdaje upute za specijalističke preglede, otvara bolovanje i vodi kompletnu medicinsku dokumentaciju, kao i izabrani lekar u domu zdravlja.

Zakoni ne valjaju

- Ova novina će važiti i za pedijatre i za ginekologe! Izmenom propisa značajno će se pojednostaviti procedure i olakšati posao lekarima u državnim ustanovama - tvrde u Ministarstvu zdravlja.

Miroslav Petrović iz Udruženja korisnika zdravstvenih usluga „Klub zdravlje" ističe da je najveći problem u tome što mi imamo loše sistemske zakone koji regulišu oblast zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite.

- Ti zakoni su uveli diskriminaciju, korupciju i uzurpaciju u legalne okvire! Stoga, sve najave koje predviđaju prepravljanje nečeg što ne valja dočekujemo sa skepsom, pa tako i ove najnovije odluke - upozorava Petrović.

V. NEDELJKOVIĆ

<<Nazad