<<Nazad

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/131899/Oboleli+od+raka+plu%C4%87a+bez+terapije.html
press
3. 09. 2010

DRAMATIČNO...

Oboleli od raka pluća bez terapije

Aparat za zračenje na Institutu za pulmologiju u Kamenici ne radi, pa pacijente stavljaju na liste čekanja ili ih leče samo citostaticima. Lekari: Čekanje je jednako smrtnoj presudi

U kvaru... Aparat za zračenje na Institutu za pulmologiju neće raditi do kraja godine

Stotine pacijenata Instituta za pulmologiju u Sremskoj Kamenici obolelih od raka pluća ne mogu adekvatno da se leče jer je aparat za zračenje u ovoj bolnici u kvaru, upozorilo je udruženje „Doktori protiv korupcije".

S obzirom na to da kvar neće biti brzo popravljen, neki se preusmeravaju na hiruršku ili terapiju citostaticima, dok neke stavljaju na liste čekanja za radioterapiju na dva aparata za zračenje Instituta za onkologiju, na kom se leče pacijenti oboleli od drugih malignih oboljenja. Izvor Pressa iz Instituta u Sremskoj Kamenici, međutim, kaže za naš list da čekanje na terapiju može da bude pogubno za pacijente obolele od raka pluća.

Čekanje je kobno

- Kod agresivnih kancera pluća, kašnjenje od nekoliko nedelja na radioterapiju je smrtna presuda za obolele. Takođe, takvi pacijenti ne mogu ni samo da primaju citostatike - kaže izvor Pressa, i dodaje da problem nije u menadžmentu Instituta za pulmologiju, već Instituta za onkologiju.

- Ne menja direktor pulmologije protokole lečenja malignih tumora pluća. On čini sve da pomogne tim pacijentima. Haos na tom institutu je nastao kao posledica haosa na onkologiji, gde se trgovalo listama čekanja za radioterapiju. Aparati su se zbog manjkavosti i zastarelosti pokvarili, lekari specijalisti otišli, pa je onemogućeno adekvatno lečenje pacijenata - otkriva naš izvor.

Press je juče pokušao da proveri ove navode na oba instituta KBC Vojvodine. Na naše pozive nisu odgovorili ni direktor onkologije Dušan Jovanović, ni direktor pulmologije prof. dr Milan Antonić. Ovaj drugi je, međutim, ranije izjavio da će pacijenti oboleli od raka pluća biti lečeni najsavremenijom metodom tek krajem 2011. godine, kada bude završena Kamenica 2.

fakti

- Godišnje u Vojvodini od raka oboli 9.500, a umre 6.100 ljudi

- Od 9.500 njih 6.000 ima indikaciju za zračenje, a ozrači se samo 2.500

- Čekanje bolesnika od dijagnoze do radioterapije, po svetskim standardima je tri nedelje

- Na savremenim 3D mašinama se ozrači svega 30 odsto bolesnika

Aparat simulator-lokalizator, koji je u kvaru, kako saznajemo, biće popravljen tek krajem godine.

Opravka tek krajem godine

Samo u toku ove godine na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici dijagnostifikovano je 800 novih pacijenata sa karcinomom pluća. Profesor dr Dragana Jovanović, pulmolog Instituta za plućne bolesti i tuberkulozu Kliničkog centra Srbije, objašnjava za Press da pacijenti oboleli od raka pluća moraju što pre da se zrače u rokovima koji su za tu bolest predviđeni.

- Kancer pluća, ako se ne leči, brzo napreduje. Upravo zbog toga je to jedna od najgorih malignih bolesti. A Kamenica nema rešenje za zračenje tih pacijenata do kraja godine. Bolesnici oboleli od raka moraju svakodnevno da se zrače od tri do četiri nedelje zaredom, čim konzilijum donese odluku o tome. A,  citostatici nikako ne mogu da zamene radioterapiju - objasnila je dr Jovanović, i podsetila da Srbija ima 13 aparata za zračenje, a da joj nedostaje još toliko.

Lj. RAČIĆ

<<Nazad