<<Nazad

http://www.e-novine.com/srbija/srbija-tema/39173-Kraba-zaglavila-blatu.html

e-novine

http://www.e-novine.com/srbija/srbija-tema/39364-Pacijenti-umiru-ekajui.html

Korupcija u srpskom zdravstvu

Pacijenti umiru čekajući

e-Novine
Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Tomica_se_boji_krabe_jos
Zamenjene uloge: Tomica & Kraba
Photomontage: Instruktor

Zamenica upravnika Klinike za radioterapiju Instituta za onkologiju Vojvodine Dr Bojana Bokorov, predala je Odboru za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije dokument o 400 stranih osiguranika koji su lečeni na Institutu, za koje je pojedinačno uzimano između 3.000 i 4.000 evra, dok su domaći pacijenti čekali

U dokumentu se nalaze  imena pojedinih domaćih osiguranika koji su preskakanje liste čekanja platili oko 1.500 evra. Zamenica Borkov je navela i da je stranim pacijentima naplaćivana konformalna 3D precizna terapija zračenjem (sa poštedom zdravih organa), dok im je, zbog prebukiranosti, rađena 2D konvencionalna terapija.

Zamenica je u saopštenju navela zabrinjavajuće podatke gde stoji da čak 3.500 građana Vojvodine ne stigne na radioterapiju zbog malih kapaciteta i trgovine listama čekanja u Institutu, dok samo 30 odsto obolelih dobije savremen radiološki tretman sa minimalnim zračenjem zdravih organa.

“Lekari i fizičari ne brinu o bolesnicima na zračenju posle 12.30, a ukinute su kontrole bolesnika kojima su zračene dojke, uz obrazloženje da u Institutu inače ima previše posla, dok su liste čekanja za početak zračenja i do tri meseca“, samo su neki od navoda koje je iznela zamenica upravnika IOV.

Međunarodna agencija za atomsku energiju je u martu negativno ocenila stanje u Institutu, uprkos suprotnim tvrdnjama iz Ministarstva zdravlja.

”Izveštaj IAEA potpuno demantuje nepotpun i netačan izveštaj Komisije za vanredni stručni nadzor u IOV iz maja 2010. koju je oformilo Ministarstvo zdravlja“, istakla je dr Bojana Bokorov i podsetila da su dva od tri člana pomenute komisije uhapšena zbog korupcije.

Ona je poslanike i predstavnike svih relevantnih državnih institucija i NVO organizacija za borbu protiv raka, koji su prisustvovali sednici Odbora, obavestila da se u Kamenici sprovodi „obrada i terapija pacijenata sa teškim posledicama po njihovo zdravlje.“

Borkov je objasnila da ta ustanova nema protokola niti kriterijuma koji stadijumi bolesti se leče konformalnom, a koji konvencionalnom zračnom terapijom, a za IAEA je to nedopustivo, pošto u tom slučaju lekari rade po svom nahođenju, a ne standardima usvojenim u EU. Ona je istakla i da se optimalnih deset dana između pripreme pacijenta i početka zračenja savremenom radioterapijom poštuje za strane osiguranike, dok domaći idu na čekanje.

“To je diskriminacija stotina naših građana obolelih od raka. Direktor IOV Dušan Jovanović negirao je da se u Kamenici i dalje zrače pacijenti iz inostranstva, ali je potvrdio navode stručnjaka IAEA u vezi s nedostatkom kadra i opreme, čija su posledica neprihvatljivo velike liste pacijenata koji na početak lečenja čekaju duže od optimuma“, kaže Borkov.

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je medijima da je 10. juna pokrenuo postupak kontrole rada IOV i Ministarstva zdravlja. Zato što je postupak u toku, ombudsman o njemu nije mogao da priča kako ne bi ugrozio tok postupka ili prejudicirao ishod. Janković je ipak napomenuo da slučajevi u kojima postoje indicije da je izvršeno neko krivično delo nisu u njegovoj nadležnosti.

<<Nazad