<<Nazad

 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:293455-Smrt-ne-ceka-aparate

Smrt ne čeka aparate

S. MIROSAVLJEVIĆ | 23. jul 2010. 20:56 |

Skupštinski Odbor za zdravlje o ostanju na našim onkološkim institutima: U Vojvodini čak oko 3.500 pacijenata ne dočeka radioterapiju

U Srbiji svake godine umre polovina novoobolelih od malignih bolesti, jer zbog nedostatka aparata i kadrova ne stignu za zračnu terapiju. Našoj zemlji nedostaje 13 zračnih aparata da bi se svrstala u red srednje razvijenih zemalja - ocenjeno je u četvrtak na Odboru za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije.

Dr Miroslav Petrović, predsednik Srpskog udruženja korisnika zdravstvenih usluga “Klub zdravlje” naveo je da pacijenti umiru dok država rentira nedovoljne kapacitete stranim osiguravajućim društvima i to naplaćuje.

TRAŽI ODGOVORNOST

PROF. dr Dragana Jovanović, koordinator Udruženja “Doktori protiv korupcije” zatražila je da se ispita odgovornost svih aktera zbog učestvovanja-pomaganja u teškom krivičnom delu protiv zdravlja ljudi u vezi sa ugovorom o rentiranju deficitarnih onkoloških i radioloških kapaciteta, kao i krivična i materijalna odgovornost rukovodstva Instituta u Kamenici, za zloupotrebu službenog položaja i teškog krivičnog dela protiv zdravlja ljudi.

Prema izveštaju doc. dr Bojane Bokorov, iz Instituta za onkologiju Vojvodine, od 9.500 obolelih, 6.000 pacijenata ima indikaciju za zračenje, ozrači se 2.500, a 6.100 obolelih umre godišnje. Znači, 3.500 građana Vojvodine, zbog nedovoljnih kapaciteta i trgovine listom čekanja, ne stigne na radioterapiju i ne dobiju šansu na lečenje.

- Na našem Institutu su pre nekoliko godina ukinute kontrole bolesnica koje su imale zračnu terapiju dojki, uz obrazloženje da imamo previše posla - iznela je na Odboru dr Bojana Bokorov. - Ustanova u kojoj radimo nema protokole lečenja konformalnom radioterapijom, niti kriterijuma koji stadijumi bolesti se leče konformalnom, a koji konvencionalnom zračnom terapijom. Za IAEA je to nedopustivo, jer u tom slučaju doktori rade po svom nahođenju, a ne standardima usvojenim u EU. To je prostor za masovnu zloupotrebu - zaključila je dr Bokorov.

 

 

<<Nazad