<<Nazad

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/126601/Polovina+bolesnih+bez+%C5%A1anse+za+le%C4%8Denje.html

press

BEOGRAD 23. 07. 2010

Polovina bolesnih bez šanse za lečenje

Ogroman broj obolelih od raka u srpskim bolnicama ne dobija terapiju jer zdravstvene vlasti prednost daju pacijentima iz drugih zemalja

Polovina pacijenata obolelih od raka prethodnih nekoliko godina nije dobila adekvatnu pomoć u srpskim bolnicama jer su zdravstvene vlasti prednost davale stranim pacijentima, rekli su juče učesnici rasprave na Odboru za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije.

Povod sastanka bila je informacija o ugrožavanju prava obolelih od raka u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici, koji su umirali na listama čekanja dok su njihova mesta zauzimali stranci, koji su lečenje plaćali.

Docent dr Bojana Bokorov sa Instituta za onkologiju Vojvodine, koja se pobunila protiv malverzacija u ovoj ustanovi, upozorila je na niz nepravilnosti koje se, kako tvrdi, i dalje dešavaju. Ona je naglasila da izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) demantuje nepotpun i netačan izveštaj Komisije za vanredni nadzor Ministarstva zdravlja.

Samo tri mašine

- Zloupotrebe i preskakanje liste čekanja se nastavljaju! Inostrani pacijenti, uvek bar njih četvoro-petoro iz RS i Crne Gore, leče se zračenjem uprkos činjenici da naši ljudi ne mogu da stignu na red, jer imamo samo tri mašine za zračenje - istakla je dr Bokorov.

Ona je navela da u Vojvodini godišnje od raka oboli 9.500 ljudi, a umre njih 6.100.

- Od 9.500, njih 6.000 ima indikacije za zračenje, a ozrači se samo 2.500. Znači, samo u Vojvodini 3.500 građana ne stigne na radioterapiju zbog malih kapaciteta i trgovine listom čekanja. Takođe, imamo nedovoljan broj lekara specijalista. Od njih petnaestak ostalo je sedam, a ovih dana odlaze još dvoje. Ostaje samo pet specijalista na dva miliona građana Vojvodine - kaže dr Bokorov.

Bojana Bokorov je navela i da su na Institutu u Kamenici od pre nekoliko godina ukinute kontrole za pacijentkinje koje su zračile dojke, uz obrazloženje da zaposleni u toj ustanovi imaju previše posla!

Ispitati odgovornost Ministarstva i RZZO

Koordinator udruženja „Doktori protiv korupcije" prof. dr Dragana Jovanović istakla je da se saradnja sa stranim osiguranjem odvijala uz odobrenje Ministarstva zdravlja, što je suprotno zakonskim propisima koje je to ministarstvo kreiralo 2005. godine.

- Zahtevamo da se ispita odgovornost Ministarstva zdravlja i RZZO, zbog učestvovanja i pomaganja u vezi sa štetnim i nezakonitim ugovorom o rentiranju deficitarnih onkoloških radioterapijskih kapaciteta IOV stranom osiguranju - navela je Jovanovićeva.

- Čekanje onkoloških bolesnika od dijagnoze do početka lečenja, pa i radioterapije, po svetskim standardima traje do tri nedelje. Naše liste čekanja su, međutim, od tri meseca pa duže! Vremenski optimum je ispunjen samo za strane osiguranike, dok domaći čekaju - istakla je dr Bokorov.

Pitanja bez odgovora

Predsednik Udruženja „Klub zdravlje" Miroslav Petrović ukazao je na isti problem na nivou cele Srbije, podsetivši da kod nas od raka godišnje oboli 28.000 ljudi, a da polovina njih, kojima je neophodno lečenje, umre ne dočekavši terapiju zbog nedovoljnih kapaciteta na onkologiji!

- Pacijenti oboleli od malignih oboljenja i porodice preminulih obratili su se „Klubu zdravlje" sa tvrdnjom da naša država rentira te iste, nedovoljne kapacitete, stranim osiguravajućim društvima i to naplaćuje. Ovu frapantnu informaciju potvrdili su nam naši saradnici, lekari iz cele Srbije. Naši pravni savetnici sugerisali su da je u pitanju teško krivično delo ugrožavanja prava na život radi sticanja protivpravne dobiti - upozorava Petrović.

On je podsetio da je „Klub zdravlje" o svim nepravilnostima obavestio Ministarstvo zdravlja u julu prošle godine, a odgovor je stigao  tek posle intervencije poverenika za informacije od opšteg značaja.

V. NEDELJKOVIĆ

 

<<Nazad