<<Nazad

 

 

naslovna.jpg

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Bolesni-od-raka-u-Srbiji-umiru-cekajuci-lecenje.lt.html

objavljeno: 23/07/2010

Oboleli od raka umiru čekajući terapiju

Pacijenti po svetskim standardima počinju lečenje tri nedelje posle postavljanja dijagnoze, dok kod nas čekaju tri meseca i više

 

Oko 3.500 žitelja Vojvodine umre dok čeka na lečenje radioterapijom zbog malih kapaciteta i trgovine listama čekanja. Inače, podaci govore da u Vojvodini godišnje od raka oboli 9.500, od kojih 6.000 ima indikaciju za zračenje, a samo se 2.500 osoba podvrgne toj terapiji, dok godišnje umre 6.100 obolelih. Prema rečima docenta dr Bojane Bokorov, zamenice upravnika Klinike za radioterapiju Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici, u ovoj ustanovi svake godine se leči i zrači oko 3.000 pacijenata, od kojih se kod svega 30 odsto primenjuje savremena, 3D terapija što je neprihvatljivo prema proceni inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju.

– Aparat na kome su se bolesnici obeležavali za „običnu” konvencionalnu terapiju, koja nije poštedna za zdrava tkiva, bio je u stanju za otpis u vreme posete inspektora agencije, da bi potom potpuno ispao iz funkcije. Pre nekoliko godina su ukinute kontrole bolesnica koje su zračile dojke, uz obrazloženje da mi inače imamo previše posla. Onkološki pacijenti čekaju, od dijagnoze do početka lečenja, pa i radioterapije, po svetskim standardima, najviše tri nedelje, a naše liste čekanja su od tri meseca, a ima slučajeva gde su istorije bolesti zabačene pa se postupak prolongira duže od četiri meseca – istakla je Bokorova na jučerašnjem sastanku Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije.

Ona je napomenula da ova ustanova nema protokole lečenja radioterapijom - doktori rade po svom nahođenju, a ne po standardima EU.

– Izveštaj eksperata agencije daje negativnu ocenu stanja, ali odgovara realnosti na Klinici za radioterapiju Instituta za onkologiju Vojvodine. Taj izveštaj potpuno demantuje nepotpun i netačan izveštaj Komisije za vanredni stručni nadzor, iz koje uhapšena dva od tri člana zbog korupcije – smatra Bojana Bokorov.

----------------------------------------------

Sporan ugovor sa Fondom Republike Srpske

Dragana Jovanović, koordinator udruženja „Doktori protiv korupcije” podsetila je da je u Institutu za onkologiju Vojvodine, kod 450 stranih osiguranika sprovedena radioterapija na osnovu ugovora koji je potpisalo rukovodstvo te ustanove sa stranim osiguranjem uz visoku finansijsku nadoknadu, da se saradnja sa stranim osiguranjem odvijala uz odobrenje Ministarstva zdravlja, što je suprotno zakonskim propisima, kao i da zahtevaju ispitivanje odgovornosti Ministarstva zdravlja i RZZO.

Profesor dr Marko Erak, iz Klinike za radioterapiju Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici, naglasio je da je ugovor sa Fondom Republike Srpske sklopljen 25. marta prošle godine na osnovu potpisanih ugovora o posebnim vezama RS i Srbije, kao i RS i Vojvodine.

– Strani pacijenti su primali zračnu terapiju posle druge redovne smene, kada se aparati za zračenje inače gase – istakao je Erak.

D. Davidov-KesarBack

 

<<Nazad