<<Nazad


logoBlic

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/199555/Bolesni-od-raka-u-Srbiji-umiru-cekajuci

Bolesni od raka u Srbiji umiru čekajući

 23. 07. 2010. 

Odbor za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije ukazao je danas da je najveći problem obolelih od malignih bolesti to što Srbiji nedostaje 13 aparata, linearnih akceleratora, koji se koriste za zračenje, da bi se svrstala u red srednje razvijenih zemalja.

 

Srbija i dalje nema ni približno dovoljne tehničke i kadrovske kapacitete ni za jedan vid rešavanja onkološke problematike

U Srbiji godišnje umre polovina novoobolelih pacijenata od malignih bolesti jer ne stignu na zračenje zbog nedovoljnog broja medicinskih aparata, ali i kadrova, istaknuto je u raspravi na temu "Problemi zdravstvene zaštite obolelih od malignih bolesti".
 

Trgovina listom čekanja u Vojvodini

Bojana Bokorov iz Instituta za onkologiju Vojvodine (IOV) navela je da u Vojvodini godišnje od raka oboli 9.500, od kojih 6.000 ima indikaciju za zračenje, a ozrači se samo 2.500 osoba i dodala da godišnje umre 6.100 obolelih. Bokorov je rekla da 3.500 građana Vojvodine ne stigne na radioterapiju zbog malih kapaciteta, trgovinom liste čekanja i ne dobiju šansu za lečenje malignog oboljenja. Ona je kazala da se u Institutu za onkologiju Vojvodine svake godine leči i zrači oko 3.000 pacijenata, od kojih se nad samo 30 odsto primenjuje savremena, 3D terapija što je, kako je navela, neprihvatljivo prema proceni inspektora IAEA.

Ponovljena je ocena da je, nakon sprovođenja policijske akcije "Kraba", kao i pisanja medija o navodno neadekvatnom lečenju pacijenata obolelih od malignih bolesti u Sremskoj Kamenici, došlo do zabrinjavajućeg uznemiravanja javnosti.
Koordinator udruženja "Doktori protiv korupcije" Dragana Jovanović rekla je da Srbija i dalje nema ni približno dovoljne tehničke i kadrovske kapacitete ni za jedan vid rešavanja onkološke problematike.
Jovanovićeva je podsetila na slučaj u Institutu za onkologiju Vojvodine, gde je kod 450 inostranih osiguranika sprovedena radioterapija na osnovu Ugovora koji je potpisalo rukovodstvo te ustanove sa inostranim osiguranjem uz visoku finansijsku nadoknadu.
Ona je istakla da se saradnja sa stranim osiguranjem odvijala uz odobrenje Ministarstva zdravlja, što je suprotno zakonskim propisima koje je to ministarstvo kreiralo 2005. godine.
Udruženje "Doktori protiv korupcije" zahteva da se ispita odgovornost Ministarstva zdravlja i RZZO, zbog učestvovanja i pomaganja u vezi štetnog i nezakonitog ugovora o rentiranju deficitarnih onkoloških radioterapijskih kapaciteta IOV stranom osiguranju.
Zatraženo je, dodala je ona, i da se ispita krivična i materijalna odgovornost rukovodstva za zloupotrebu službenog položaja i teškog krivičnog dela protiv zdravlja ljudi zbog trgovine listama čekanja u IOV. Odbor je ukazao i na činjenicu da Srbiji, ipak, najveći problem predstavlja biološka ugroženost nacije, s obzirom na to da je, kako je rečeno, u 2008. godini umrlo 102.000, a rodjeno 69.000 ljudi.

<<Nazad