<<Nazad

 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:292709-Ni-rec-o-Krabi

Ni reč o “Krabi“

S. MIROSAVLJEVIĆ | 17. jul 2010. 

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević: Pravilnik mora da reguliše odnos lekara i farmaceuta. Čolović: Ovo je primer neadekvatnog reagovanje na incidentne situacije

 

NA sastanku ministra zdravlja Srbije, prof. dr Tomice Milosavljevića sa predstavnicima farmaceutskih kompanija, komora i drugih važnih zdravstvenih institucija, afera „citostatici“, koja danima drma srpsko zdravstvo, verovatno ne bi bila ni pomenuta da se nije oglasio prof. dr Radoje Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva.

A, skup je organizovan upravo da bi se definisali odnosi farmaceutske industrije i lekara, pravilnikom o oglašavanju lekova, koji uređuje i ove odnose.

Ministar je rekao da pravilnik treba izmeniti u delovima „koji se mogu dvostruko tumačiti“, da on treba da precizira obavezu farmaceutskih kuća da transparentno objavljuju svoja plaćanja profesionalcima, te da ne smeju uticati na program i predavače na stručnim skupovima, i da se predavač pre skupa mora izjasniti o sukobu interesa.

 

EDUKACIJA I FARMACEUTI

NA Milosavljevićevu izjavu da farmaceutska industrija ne sme i ne treba da plaća kontinuiranu edukaciju, prim. dr Tatjana Radosavljević, predsednika Lekarske komore Srbije, ukazala je na sastanku, da komora uveliko prilagođava svoj kodeks nedavno usvojenim zakonima u zdravstvu, ali joj trebaju veća prava kada je reč o kontinuiranoj edukaciji lekara i licenciranju.

Problematičnu temu odnosa lekara i farmaceutskih kuća svedenu na priču o potrebi izmena pravilnika, prof. dr Čolović je ocenio kao „primer neadekvatnog reagovanja na incidentne situacije“.

- Ni ovog sastanka, siguran sam, ne bi bilo da nije došlo do nedavnih hapšenja i priče o novim privođenjima. Bojim se da ćemo opet doneti neke pravilnike koje niko neće moći da poštuje, niti će znati da postoje - rekao je Čolović.

Profesor Čolović je zamolio ministra Milosavljevića da ne menja Pravilnik o lekovima, jer će, kako je naglasio, pokvariti sve ono što trenutno valja i funkcioniše. Ukazujući i na druge probleme u zdravstvu, pitao ga je: ko postavlja direktore ustanova, i zašto se načelnici odeljenja biraju po političkoj partiji.

- Rukovodioci našeg zdravstva osećaju se zaštićeno od svojih stranaka, i imaju odrešene ruke za postavljanje tendera, a Ministarstvo uvodi kodekse koji se ne mogu ostvariti - istakao je Čolović. - Ne vidim ništa nenormalno da predstavnici farmaceutskih kuća, tokom dana dođu na neko od odeljenja i informišu lekare o nekom leku, što bi im bilo uskraćeno novim propisima.

Ministar Tomica Milosavljević ocenio je izjave profesora Radoja Čolovića kao direktno provociranje.

- Pravilnik je donet pre četiri godine i naša je obaveza da ga uskladimo sa novim Zakonom o lekovima - kaže Milosavljević. - On tačno definiše i oglašavanje u javnosti i stručnu javnost, samo što su ga neki poštovali, a neki ne. Ja sam čak imao i primedbu unutar Ministarstva, zašto idemo toliko u detalje. Moj odgovor je da u zdravstvu imamo ljutu ranu koja mora da se izleči ljutom travom.

 

* * * * *

 

TRI AKTUELNA PITANJA „NOVOSTI“ MINISTRU

OTKRITI KO SU DOUŠNICI

 

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Srbije traba da utvrdi na koji način su u medijima objavljeni „navodni transkripti“ razgovora lekara i predstavnika farmaceutskih kuća osumnjičenih za korupciju. Objavljivanje prisluškivanih razgovora lekara iz policijske akcije „Kraba“ dokaz su da je društvo bolesno - kaže za „Novosti“ prof. dr Tomica Milosavljević, ministar zdravlja Srbije.

* Objavljeni transkripti šokantno upozoravaju na korupciju u zdravstvu?

- Pojava transkripata ili navodnih transkripata pokazuje da je moguće i u toku opsežne istrage o jednoj ozbiljnoj stvari da procure dokumenti iz policije u javnost. Ministar unutrašnjih poslova imaće, siguran sam, ozbiljan razlog da upita direktora policije kako je to moguće da dokumenti u toku istrage odlaze u novine. Kao što ja doživljavam svoju obavezu da pomognem ministru unutrašnjih poslova da se izborimo sa korupcijom u zdravstvenom sistemu i ostale kolege ministri čine sve što je u njihovoj moći da počiste svoja dvorišta od korupcije, jedini je način da se uspešno borimo protiv ove bolesti.

* Kako komentarišete prozivku dr Dragane Jovanović o vašoj ličnoj odgovornosti za to što se događalo u Institutu za onkologiju i radiolgiju u Sremskoj Kamenici ?

- Za razliku od koleginice Jovanović, koja je otišla sa mesta gradskog sekretara za zdravstvo čim se srela sa problemima, ja sam zbog osećaja odgovornosti i brige za javni interes, ostao da radim ovaj težak posao. Većina doktora u Beogradu i Srbiji svoj posao radi predano, odgovorno i posvećeno, a jedan od najvećih izazova je kako pouzdano da se odvoji žito od kukolja. Kako da se učini da beli mantili ostanu stvarno beli, da ne bude crnih, i kako da sa prljavom vodom ne izbacimo i dete.

 

SKUPŠTINSKI ODBOR ZA ZDRAVSTVO 22. JULA

PONOVO O KAMENICI

 

PREDSEDNIK Skupštinskog odbora za zdravstvo dr Paja Momčilov izjavio je za „Novosti“ da će taj odbor 22. jula ponovo raspravljati o problemima lečenja u onkološkim ustanovama u Srbiji, uključujući i Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici.

- U prvom izveštaju koji smo tražili posle pritužbi da lečenje pacijenata iz Republike Srpske tokom te godine nije rađeno po protokolima i da je bilo drugih zloupotreba, komisija Ministarstva zdravlja je u Sremskoj Kamenici obavili smo samo stručni nadzor, pa smo od ministarstva tražili da se izveštaj dopuni. (Đ. V.)

 

 

<<Nazad