<<Nazad

http://www.alo.rs/vesti/29069/Trecina_ih_umrla_cekajuci_zracenje

 logo_ALO

 

 institutVojvodina

Strašno! Oboleli od raka nisu dočekali lečenje zbog političkog dogovora

Trećina ih umrla čekajući zračenje?!

Petak - 16.07.2010

Ministarstvo zdravlja odobrilo je Institutu za onkologiju Vojvodine (IOV) da zračnom terapijom leči inostrane osiguranike zbog međudržavnog sporazuma i dogovora čelnika Srbije i Republike Srpske, što je dovelo do toga da 450 građana Srbije ne dođe na red na radioterapiju, a trećina umre!

 

Naime, pomoćnica ministra zdravlja Ivana Mišić izjavila je da je  Ministarstvo zdravlja, uzimajući u obzir preuzete obaveze zdravstvenog fonda Republike Srpske i IOV, u septembru 2009. godine dozvolilo tom institutu da do kraja te godine organizuje dopunski rad u oblasti radioterapije, iako je to suprotno našim zakonima.
- Ministarstvo je donelo takvu odluku jer je prethodno taj problem bio istaknut na najvišem državnom nivou. Predstavnici Republike Srpske isticali su da u tom trenutku njihovi osiguranici nisu imali gde drugo da se leče zračnom terapijom osim u Srbiji - izjavila je Mišićeva na sednici skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu, posvećenoj pritužbama na trgovinu listama čekanja u Institutu u Sremskoj Kamenici.

Podsetimo, prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju (član 45), lečenje malignih bolesti u Srbiji je 100 odsto finansirano preko osiguranja, odnosno RZZO, a prema pravilniku o dopunskom radu, tamo gde postoje liste čekanja nije moguć dopunski rad. Obe zakonske osnove su prekršene, što je ministarstvo znalo i čak se složilo sa tim!
„U nameri da se onim pacijentima koji su već ušli u proces pružanja usluge omogući nastavak lečenja, dozvoljava se da se dopunski rad u oblasti radioterapije može obavljati u ovoj ustanovi do 31. 12. 2009. ali tako da pacijenti kojima je potrebna ova usluga budu tretirani tako da 60 odsto pacijenata u dopunskom radu moraju da budu pacijenti iz Srbije, a ostatak mogu da budu pacijenti iz Republike Srpske“, priznala je ona. Dragana Jovanović, bivša gradska sekretarku za zdravstvo i koordinatorka udruženja „Doktori protiv korupcije“, ponovila je za „Alo!“ da je prihvatanje lečenja stranih osiguranika dovelo do toga da 450 građana Srbije ne dođe na red na radioterapiju, od čega je trećina njih umrla čekajući na listama.
- Teško da je reč o međudržavnom dogovoru, jer su određeni doktori sa tog institutu od lečenja stranih pacijenata imali veliku finansijsku dobit. Drugo, da li to znači da je najveći državni vrh žrtvovao domaće građane koji su na listama čekanja za zračenje, zarad lečenja inostranih pacijenata? To je teško krivično delo protiv zdravlja ljudi i prava na lečenje, jer je reč o teško obolelim malignim bolesnicima - ocenila je Jovanovićeva za „Alo!“.
Članovi odbora za zdravlje i porodicu razmatrali su i izveštaj komisije za vanredni stručni nadzor kvaliteta rada u klinici za radioterapiju u Institutu u Sremskoj Kamenici, ali su zatražili da izveštaj bude dopunjen. U komisiji za vanredni stručni nadzor bili su, između ostalih, i direktor Instituta za onkologiju Srbije dr Nenad Borojević i njegov zamenik dr Zoran Tomašević. Oni su nedavno uhapšeni i osumnjičeni za korupciju i zloupotrebu službenog položaja. Novo zasedanje odbora povodom onkoloških instituta u zemlji najavljeno je za 22. jul.

„Kvalitetan rad“

Jedini preostali neuhapšen član komisije koja je proveravala ispravnost rada kolega u Institutu u Kamenici, dr Dušan Mileusnić, izjavio je da su se bavili samo „kvalitetom rada“ u klinici, ali ne i listama čekanja i zaradama ostvarenim preko nezakonitog dopunskog rada. Mileusnić se pozvao i na izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju, koja je takođe obavila stručni nadzor u toj instituciji u martu ove godine. Pomenuti izveštaj, međutim, nije dostupan ni medijima, ni poslanicima, pa čak ni Ministarstvu zdravlja, kako oni tvrde.

Sami priznali da im pacijenti umiru

U Institutu za onkologiju Vojvodine svake godine se leči i zrači oko 3.000 pacijenata, a prema rečima samog upravnika Klinike za radioterapiju Instituta, zbog postojanja lista čekanja „trećina pacijenata umre čekajući terapiju“. Međunarodna agencija za atomsku energiju donirala je onkologiji u Kamenici najmoderniju opremu za lečenje obolelih od kancera. Ako se ima u vidu nezvaničan podatak sa Instituta, da je po inostranom pacijentu uzimano između 5.000 i 7.000 evra, jasno je da je donacija korišćena za zaradu, a ne za lečenje osiguranika u Srbiji.

 

S. Đorđević

<<Nazad