<<Nazad

 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:292546-Novac-bira-pacijente

 

Novac bira pacijente

S. MIROSAVLJEVIĆ - Đ. VUKMIROVIĆ | 15. jul 2010. 20:54 | Komentara: 0

Komisija za vanredni stručni nadzor proverila rad Instituta u Kamenici. Prednost imali oboleli iz RS. Tvrde da nije umrla trećina sa liste čekanja

 

KOMISIJA za vanredni stručni nadzor koji je pokrenut u Institutu za onkologiju i radiologiju u Sremskoj Kamenici, zbog pritužbi da su strani i pacijenti koji su plaćali, imali prednost u terapiji zračenja, utvrdila je da se u ovoj instituciji postupa po propisanim protokolima. Ovo je u četvrtak uz zaključak da u Institutu ”ima tehničkih i vanrednih problema”, rečeno na sednici Odbora za zdravstvo Skupštine Srbije.

DOPUNSKI RAD

- NA Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici lane su zračena 303 pacijenta iz Republike Srpske, ali to je rađeno u dopunskom radnom vremenu i strogo u skladu sa ugovorom potpisanim sa tamošnjim republičkim fondom za zdravstvo - objašnjava prof. dr Marko Erak, upravnik Klinike za radiološku terapiju u Sremskoj Kamenici. - Dopunski rad organizovan je posle 18.00 i odgovorno tvrdim da nijedan pacijent, osim onih koje je slao fond iz Banjaluke, nije zračen, niti je od bilo koga uziman novac.

Pitanje: kako je moguće da se u Kamenici leče inostrani pacijenti, iako u Srbiji postoje liste čekanja za obolele od malignih bolesti, javno je pokrenula prof. dr Dragana Jovanović, koordinator Udruženja ”Doktori protiv korupcije”. Ona je, da podsetimo, ovo pitanje, uz konstataciju da je trećina pacijenata, od 450 koliko ih je bilo na listi čekanja, preminula, uputila ministru zdravlja Tomici Milosavljeviću, ali o tome obavestila i premijera Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U Institutu u Kamenici, u četvrtak su odbacili optužbe Jovanovićeve, tvrdeći da im pacijenti nisu umrli, niti su komentarisali konstataciju skupštinskog odbora o ”kadrovskim i tehničkim problemima”, zbog čega je zatražena i dopunu izveštaja Komisije za vanredni stručni nadzor u ovoj instituciji.

Ivana Mišić, pomoćnik ministra zdravlja objasnila je da prema Pravilniku, zdravstvene ustanove mogu da pružaju usluge koje ne pokriva zdravstveno osiguranje, samo ako organizuju dopunski rad i ako imaju uslove za to.

CENE

CENE usluga iz dopunskog rada su, ističu u Institutu za onkologiju i radiologiju Vojvodine poslovna tajna, i bile su oko 30 odsto veće od cena koje je za domaće pacijente plaćao Republički fond za zdravstveno osiguranje. Od razlike isplaćivane su stimulacije lekarima i medicinskom osoblju za dopunski rad.

- Ministarstvo zdravlja Srbije je u septembru prošle godine preispitalo dopunski rad Instituta u Kamenici, i u nameri da se onim pacijentima koji su već ušli u proces pružanja usluge, omogući nastavak lečenja, dozvoljeno je da se dopunski rad u oblasti radioterapije obavlja do 31. 12. 2009. godine.

Mišićeva naglašava da je namera bila da u dopunskom radu na radioterapiji, bude 60 odsto pacijenata iz Srbije, a ostatak iz RS, jer je predočen problem da ovi pacijenti nemaju mogućnost da radioterapiju dobiju ni na jednom drugom mestu.

Prof. dr Dragana Jovanović, međutim, kategorično upozorava da po zakonu zdravstvene ustanove mogu da se bave dopunskim radom, ali samo u slučajevima kada nemaju liste čekanja. - U Institutu za onkologiju i radiologiju u Kamenici, naši pacijenti mogli su da prime zračnu terapiju samo do 11.30. Zato im nije produženo to vreme, pa Institut za onkologiju i radiologiju Srbije sprovodi zračenje čak u tri smene.

 

 

<<Nazad